NEOBIČNA PRIČA: Siniša Marinković, jedan od četiri sarača u Srbiji (FOTO)

Požarevac

Život

NEOBIČNA PRIČA: Siniša Marinković, jedan od četiri sarača u Srbiji (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Srbiji sarački zanat polako izumire, a ovaj Požarevljanin rešio je da mu „udahne život“ i sačuva od nestajanja.

Nekadašnji inženjer prehrambene tehnologije Siniša Marinković prekvalifikovao se i sa lisnatog testa prešao na kožu. Otvorio je saračko – kožarsku radnju. A ovo je priča o njemu:
„Radio sam kao inženjer prehrambene tehnologije u preduzeću koje je proizvodilo konditorske proizvode i, pošto mi je kasnila plata, dao sam otkaz i otišao na biro. Kada su plate stigle razmišljao sam šta ću da radim sa tim parama, gde da uložim da ne propadnu. Završio sam obuku za privrednika, država finansira prvi pokušaj samozapošljavanja u proizvodnji i uslužnim delatnostima. Razmišljao sam da otvorim  kafić, ali sam video da od toga nema ništa. Pošto vozim motor godinama i imao sam problem da nađem kožni prsluk, jer stari majstori ne rade više, a postojeći su ekstremno skupi, rodila se nova ideja. I tako rešim da krenem sa prslucima, torbama, kaiševima. Otac venčanog kuma mojih roditelja je bio sarač, ali je on davno zatvorio radnju. Konkurisao sam, ali od Zavoda za zapošljavanje nisam dobio ništa, ali dobio sam od organizacije „Help“ grant od 1.500 evra za koji sam nabavio mašinu za šivenje kože i teških materijala. Imao sam ugovornu obavezu da dve godine budem prijavljen“,priča Siniša za E-Braničevo.

Mašina za kožu i tvrde materijale

Šivenje je učio kod čuvenog kučevačkog sarača, sada već pokojnog  Milana Pavlovića. Znanje je usavršavao i kod Malivuka Životića u Oreovici, poznatijeg kao Mika Calin.

Zadovoljne mušterije uvek se vraćaju

Danas ima i sertifikat za izradu proizvoda starih zanata koji izdaje Ministarstvo privrede u cilju očuvanja starih zanata. Njegovi ručno izrađeni proizvodi od kože - prsluci, futrole, kaiševi, futrole za pištolje, u saračko – kožarskoj radnji u Požarevcu sertifikovani su kao proizvodi starog zanata. 

Deo proizvoda u radnji

Bilo šta da mi je potrebno Ministarstvo privrede stoji iza mene. Imam povlastice kod plaćanja poreza i doprinosa, potom kod zakupa lokala u državnom vlasništvu, trenutno plaćam 50 odsto od cene, a u ministarstvu sam saznao da imam pravo da plaćam samo 20 odsto od cene za zanatske radnje i oslobođen sam fiskalne kase. Takođe, postoje i neke kreditne linije za stare zanate, krediti po povoljnijim uslovima, kao i povlastice kod izvoza“, priča Siniša Marinković. 
 Prve dve godine počeo je da radi  u stanu, a po dobijanju sertifikata krajem 2017. godine prešao je u lokal. Radi prsluke, ogrlice, povoce i amove za pse, ulare za goveda i konje, redenike i kaiševe za puške, futrole za pištolje i noževe.
Tokom  januara i februara planirao je da napravi zalihe u radnji, međutim, pojavile su se nove mušterije kojima je bilo potrebno popraviti ručke, kaiševe i rajsfešluse na torbama.

Sarački alat

Do sada je svašta krpio, čak i tramboline, delove za automobile sve do 1,5 centimetara na mašini, a preko toga ručno na saračkom alatu reslo ili kozlić.
 „Sada krećem da radim novčanike, ali mogu da radim samo „konobarske“, pošto nemam mašinu za savijanje. Sve radim „od oka“. Dobio sam šnitove od nekadašnjeg sarača Kocića, ali nisu upotrebljivi. Radim sve što mogu. U pregovorima sam da počnem sa izradom proizvoda koji se koriste u medicinske svrhe, za vezivanje zglobova na primer. To sam već radio jednom zidaru za fiksiranje dela ruke. Sve što ljudima padne na pamet trudim se da napravim“, kaže Siniša.
Učenike nema, jer kaže, i sam još uvek uči. Ovih dana obići će sarača Životića u Oreovici, da usavrši opremu za konje. 

Saračko- kožarska radnja Siniše Marinkovića nalazi se u Porečkoj ulici 1/4 preko puta Autobuske stanice u Požarevcu. Pa, ako vam nešto zatreba od bogatog asortimana ovih retkih proizvoda, izvolite. 
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top