Nevenka Ahmad: Kad u nevolji damo deo sebe za opšte dobro

Braničevo

Zanimljivosti

Nevenka Ahmad: Kad u nevolji damo deo sebe za opšte dobro

Foto: Privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Pred vama je autorski tekst Gradištanke Nevenke Ahmad koja je u doba korone osmislila način da poveže poljoprivrednike tri braničevske opštine sa kupcima i omogući im da onlajn trguju, od čega je korist obostrana i višestruka.

Čini mi se da je pijaca kao kultno mesto trgovine i socijalnih kontakata kroz opuštene razgovore i cenkanje između prodavaca i kupaca, prošlost. U Velikom Gradištu imamao dosta individualnih poljoprivrednih proizvođača čija je egzistencija vezana za pijacu. Potrošači ovde imaju mogućnost kupovine poljoprivrednih proizvoda u trgovinskim radnjama. Ali to što nude naši poljoprivredni proizvođači na našoj pijaci nećete naći ni u najbolje opremljenim supermarketima, jer su proizvodi ovog kraja specifični i orginalni, prvoklasni, sveži i nisu iz industrijske proizvodnje kao u velikim trgovinskim lancima. Imamo jako ukusne i dobre sireve, mleko, domaća jaja, sveže pileće i živinsko meso, ribu, na daleko poznat med i proizvode od meda, pečurke, zdravo organsko i sveže povrće i voće, orašaste plodove, pečurke i još mnogo toga.

U trenutku kada sam čula da će pijaca da se zatvori došla sam na ideju da ona može da nastavi da postoji elektronski i da se svi virtuelno preselimo na internet platformu, koja bi služila kao veza između individualnih poljoprivrednih proizvođača i potršača.  Tako naši mali proizvođači hrane ne bi bili ugroženi zbog zatvaranja pijace preko noći, i ne bi morali, kao što su mi rekli, baciti sav zeleniš.

 Na e- pijaci svi bi nastavili i dalje sa onim opuštenim razgovorima sa našim sugrađanima, tu se mogu dobiti i korisne informacije gde možemo kupovati jako kvalitetne domaće proizvode i robu po vrlo povoljnim cenama a još plus na kućnom pragu.

 I 31. marta sam formirala Fejsbuk grupu “ Gradištanska pijaca ”. Kao administrator grupe dala sam upustva i za kupce i za prodavce, radi lakšeg snalaženja, bolje prodaje i brže kupovine. Oduševila sam se velikom informatičkom pismenošću naših sugrađana, prodavaca i kupaca.

Zahvalna sam mojim dragim članovima grupe, više ne mogu da kažem samo mojim Gradištankama i Gradištancima, jer se širimo, vidim, i na druge opštine braničevskog regiona, da bez njih moja misija, kao i moje prijateljice Nade Petrović kao drugog administratora, ne bi  uspela.

Sada naši sugrađani-kupci mogu opušteno, uz kafu iz svoje kuće poručivati sve što im je potrebno sa pijace. Proizvodi i roba se naručuju dan ranije, preko mesindžera prodavca, ili na telefon, da bi prodavci imali vremena da svu naručenu robu izmere i spakuju u svoja vozila. Prodavci obaveštavaju kupca o tačnom vremenu isporuke na kućni prag ili ispred stambenih zgrada. Prodavci isporučuju robu u dogovoreno vreme. Maksimalno se poštuju preporuke Vlade i Ministarstva zdravlja o obaveznom nošenju maski i zaštitnih rukavica i minimalne udaljenosti od dva metra.

Evo kako je to kod mene izgledalo: prodavac dolazi sa svojim vozilom sa maskom i rukavicama ostavlja naručenu robu u kesi na kapiji, u tačno dogovoreno vreme. Onda se odmiče., Ja donosim novac i stavljam na ogradu, uzimam kese i odmičem se od kapije. Tek posle mog odlaska on uzima novac. Kasnije u toku dana se zahvalimo jedni drugima na Fb grupi ili preko mesindžera i pričamo.

I kupci i prodavci su zadovoljni i oduševljeni načinom prodaje i kupovine, što možete videte u komentarima.  Vidim da i jedni i drugi žele da se ovaj način prodaje i kupovine nastavi i posle epidemije, jer im sada ovako više odgovara.

Zadovoljstvo članova grupe me podstiče da svakodnevno odvojim neko vreme za rad kao administrator. Otišla sam i korak dalje – i našim komšijama omogućila sam e-pijace, pa od danas na Fejsbuku postoje još dve grupe: „ Golubačka pijaca“ i „Kučevačka pijaca“.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top