Novčana pomoć ugostiteljima, turističkim radnicima i umetnicima

Braničevo

Ekonomija

Novčana pomoć ugostiteljima, turističkim radnicima i umetnicima

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe kojom se zaposlenima u ugostiteljstvu i turizmu, kao i samostalnim umetnicima, dodeljuje pomoć u iznosu od dve minimalne zarade.

Isplata dve minimalne zarade, u visini od po 30.900 dinara po svakom turističkom vodiču i turističkom pratiocu) uplatom biće isplaćene u julu i avgustu na dinarski tekući račun kod poslovnih banaka.

Pomoć u istom iznosu od dve minimalne zarade dobiće i zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu. Sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekat isplatio zaradu za mesec decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Uzimajući u obzir da su građani koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi najranjivija kategorija u uslovima pandemije kovida 19, Vlada Srbije dodelila je bespovratnu pomoć u iznosu većem od 230 miliona dinara, za više od 3.100 samostalnih umetnika.

Samostalni umetnici čiji status je utvrđen od strane reprezentativnog udruženja u kulturi dobiće pomoć u visini od dve minimalne zarade, koje će biti isplaćene u julu i avgustu.

Pomoć u iznosu od 60 evra u dinarskoj protivvrednosti biće isplaćena svim državljanima Republike Srbije koji se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na današnji dan.

Nacionalna služba za zapošljavanje, pre početka isplate, sačiniće izvod iz službene evidencije lica koja imaju pravo na pomoć i dostaviti ga “Banci Poštanska štedionica” a.d. Beograd.

Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, počev od 1. juna ove godine. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

To Top