Nove uniforme i nova ovlašćenja za komunalnu miliciju

Požarevac

Društvo

Nove uniforme i nova ovlašćenja za komunalnu miliciju

Foto: pozarevac.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradska uprava Požarevac rapisala je javnu nabavku za nove uniforme za komunalnu policiju, odnosno komunalnu miliciju.

Početkom jula komunalna policija postala je komunalna milicija i, pored imena i uniformi, dobila je i nova ovlašćenja kao što su zaustavljanje i pregledanje vozila, kao i prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca.

Pripadnicima komunalne milicije biće omogućen rad u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije. Komunalni milicioneri moći će da snime dokaze o komunalnom prekršaju i tako dokažu bilo kakvo remećenje komunalnog reda, poput parkiranja na pešačkim prelazima, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje. Prekršioci moraju da postupe po nalogu komunalnog milicionera, što do sada nije bio slučaj.

Komunalna milicija će asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima - građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili na primer, ekološkom inspektoru, koji pokušava da spreči neko zagađenje.

Komunalni milicioner moći će da piše prekršajni nalog, a novim zakonom su definisane kazne za fizičko lice od 10 hiljada dinara, ako plati u roku od 8 dana onda je 5 hiljada dinara, a ako to lice smatra da nije krivo, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud.

Komunalna milicija vršiće kontrolu nad primenom zakona kojim se uređuje upotreba državnih simbola, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Takođe, zakonom se uređuje i postupanje prema maloletnicima, tako da jedan broj komunalnih milicionera mora da položi ispit za postupanje sa maloletnicima. 

U naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju samostalno će odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme.Ukida se dosadašnje ograničenje - jedan milicioner na 5 hiljada stanovnika.

Procenjena vrednost javne nabavke za kupovinu nove uniforme, koju je raspisao grad Požarevac, iznosi nešto više od 79 hiljada dinara bez PDV-a. Rok za podnošenja ponuda za nabavku uniformi je 1. avgust.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top