Novi filmski festival na Dunavu

Golubac

Kultura

Novi filmski festival na Dunavu

Foto: Plakat, arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Festival dokumentarnog istorijskog filma „Ispod površine“ od 6. do 9. juna Golupcu.

Ovogodišnji festival je revijalnog karaktera i biće prikazano pet filmskih ostvarenja nagrađivanih na međunarodnim festivalima.

Prve festivalske večeri, nakon otvaranja u velikoj sali Narodne biblioteke u Golupcu, biće prikazan film „ U početku beše reč  - Miroslavljevo jevanđelje“, igrano-dokumentarni film Boška Savkovića. Kao prateći program biće priređena izložba najlepših stranica Miroslavljevog jevanđelja, a planiran je i razgovor sa Veljkom Topalovićem, tvorcem fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja i glumcem u filmu, i njegovim saradnicima.

U petak je na programu „Bog da prosti“, dokumentarni film Boška Milanovića. Film prati izložba fotografija sa iskopavanja tajnih grobnica. Nakon projekcije predviđen je razgovor sa junakom filma Boškom Milanovićem, sada već starim 90 godina, i Srđanom Cvetkovićem, istoričarem, sekretarom državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica. Otvaranje i projekcija počinje u 19 sati.

Za vikend projekcije su sat ranije. U subotu je na programu „Mora da ovo nije sve“, dugometražni dokumentarni film Uroša Maksimovića. Uz film biće priređena izložba dresova poznatih sportista koji su pomogli akciji sakupljanja pomoći za Nađu Novaković. Nakon projekcije predviđen je razgovor sa rediteljem Urošem Maksimovićem i junacima filma Nađom Novaković i Jovanom Simićem.

 U nedelju na programu su dva ostvarenja u pratećem delu „Bravijer“ dokumentarni film Gorana Šljivića, a nakon toga „Tajna Dunavskog vilenjaka“ dokumentarni film Dušana Vojvodića. Pored filma je i izložba podvodnih fotografija sa snimanja filma. Nakon projekcije planiran je razgovor sa rediteljem Dušanom Vojvodićem, podvodnim snimateljima i članovima ekipe filma.

Naredne godine Međunarodni festival istorijskog filma „Ispod površine“ biće takmičarskog karaktera. Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“ Golubac poziva sve zainteresovane reditelje, producente, filmske stvaraoce uopšte da pročitaju pravilnik festivala, popune prijave i tako se 2020. godine nađu u selekciji za neku od festivalskih nagrada.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top