Novi lek protiv kovida stigao u Srbiju, kada će stići do unutrašnjosti?

Požarevac

Zdravlje

Novi lek protiv kovida stigao u Srbiju, kada će stići do unutrašnjosti?

Foto: pixabay/ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigao prvi kontingent leka protiv koronavirusa ,,Pakslovid”.

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek (u Evropi još isporučen Velikoj Britaniji), i to deset dana nakon što je EMA (European Medicines Agency) odobrila upotrebu i promet ovog leka, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Komisija ovog ministarstva napravila je distributivnu listu na osnovu koje će lek biti raspoređen zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja Požarevac, očekuje da će ovaj lek stići i u ovu zdravstvenu ustanovu, ali još uvek nije poznato kada.

,,Ovaj lek je namenjen svim građanima u Srbiji, te očekujemo da će stići i u požarevačku kovid ambulantu. To je skup i efikasan lek, a do sada se pokazalo da skraćuje tok bolesti i da je klinička slika pacijenata blaža”, rekla je Stojković za E-Braničevo.

,,Pakslovid” je antivirusni lek, a mogu ga uzimati odrasli, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma.

Srbija je krajem prošle godine, među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije ,,Fajzer” o nabavci najboljeg leka protiv koronavirusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto.

To Top