Novi traktori za poljoprivrednike u pola cene

Braničevo

Poljoprivreda

Novi traktori za poljoprivrednike u pola cene

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Veliko interesovanje za nabavku mehanizacije uz subvencije Vlade Srbije. Država daje pola para za mašine za voćarstvo ili vinogradarstvo – pišu Večernje novosti.

Država daje pola para za kupovinu novih traktora, a već prvog dana početkom sedmice, odziv poljoprivrednika je bio odličan, jer se ispred resornog ministarstva okupilo 270 proizvođača koji želeli da saznaju detalje o ovoj subvenciji. 

Pravilnik o podsticajima za investicije zvanično je i objavljen, a tu su svi detalji, uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje za kupovinu novog traktora, kao i maksimalni iznos koji može da se dobije – navode Novosti. 

Suština je da onaj ko bude predao dokumentaciju, ukoliko ispunjava uslove, dobija povraćaj novca u visini od 50% cene kupljenog traktora.

Do sada nije bilo ovako velikog interesovanja za neku od mera koje smo predložili - ističu u resornom ministarstvu. - Ukoliko poljoprivrednik kupi traktor, koji se koristi najviše u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji, do cene od 3,6 miliona dinara, mi mu vraćamo pola para. Ima sasvim dovoljno vremena da, u narednih 30 dana, svi koji žele dođu do subvencije.

Mašine koje poljoprivrednici mogu kupiti moraju biti do 100 KW, vrednosti do 3,6 miliona dinara, a nadležni kažu da je bitno samo da zainteresovani imaju izmirene sve obaveze prema državi. 

U skladu sa uredbom kojom se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi, država će učestvovati sa 50 odsto, odnosno 65 odsto vrednosti, u područjima sa otežanim uslovima rada. 

Najviši ukupni iznos podsticaja koji poljoprivrednik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.800.000 dinara.

Poljoprivrednici treba da predaju predračun za nabavku novog traktora, koji ne treba da bude stariji od 30 dana od momenta podnošenja. 

Uz to, potrebna je izjava proizvođača, odnosno ovlašćenog predstavnika, da se traktor koristi za izvođenje poljoprivrednih radova u voćarstvu, vinogradarstvu ili povrtarstvu. 
Dobavljač treba da da i pismenu izjavu da isporuku može da obavi u roku od 150 dana, od dana izdavanja predračuna – pišu Novosti.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top