Novi zasadi bagrema

Kostolac

Privreda

Novi zasadi bagrema

Foto: “Energija Kostolac“

How Good Of A Friend Are You Really?

Pošumljavanje i setva deteline na 58,4 hektara unutrašnjeg odlagališta.

Akcenat ovogodišnje rekultivacije degradiranog zemljišta na Površinskom kopu „Drmno“ je na uređenju unutrašnjeg odlagališta. Ovogodišnjim planom  predviđena je tehnička rekultivacija na površini od 135 hektara, a biološka na ukupno 58,4 hektara.

„Novim zasadima bagrema planirano je pošumljavanje kosina treće etaže unutrašnjeg odlagališta Površinskog kopa „Drmno“ na površini od 20 hektara. Na ravnim delovima odlagališta predviđena je setva deteline na površini od 38,4 hektara“ − rekao je Velimir Damnjanović, inženjer za biološku rekultivaciju.

U toku su radovi na tehničkoj rekultivaciji, kako objašnjava Damnjanović, i do sada je uređen prostor od 30 hektara. Kada je reč o biološkoj rekultivaciji, dodaje on, zasađen je bagrem na kosinama koje zahvataju prostor od 20 hektara, kao što je planirano. Za prvu polovinu avgusta planirana je setva lucerke na ravnim delovima na površini od 38,4 hektara.

Prema Damnjanovićevim rečima, u skladu sa dokumentom „Osnova gazdovanja šumama gazdinske jedinice Kopovi Kostolac“ i sa ovogodišnjim planom, završeno je uređenje prostora od 28,7 hektara. On ističe da su realizovani i predviđeni poslovi na podizanju dva zaštitna eko-pojasa. Jedan zahvata površinu od 1,9 hektara za naselje „Kanal“ u Kostolcu, a drugi je na granici eksploatacionog polja kopa „Drmno“ i prostire se na površini od 1,2 hektara. Cilj je da se zaštiti selo Drmno.  

Tokom godine, obaviće se i predviđena nega i održavanje voćnjaka na površini od dva hektara, koji se nalazi na spoljnjem odlagalištu PK „Drmno“, i zasadiće se paulovnija na površini od 3,5 hektara.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top