Novim kolektivnim ugovorom do većih prava za radnike van radnog odnosa

Požarevac

Događaji

Novim kolektivnim ugovorom do većih prava za radnike van radnog odnosa

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u Gradskoj upravi grada Požarevca.

Ugovor su potpisali Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave i Dejan Zorko, predstavnik Sindikalne organizacije Gradske uprave Požarevac.

Po Simonovićevim rečima, potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora prava zaposlenih dodatno su proširena u odnosu na ugovor koji je potpisan u oktobru 2018. godine. Prethodnim kolektivnim ugovorom prava zaposlenih su proširena u pogledu prava na visinu solidarne pomoći koja se može isplatiti zaposlenom. Ranije je isplata bila u visini tri, a sada je u visini od četiri mesečne zarade u Republici Srbiji u slučajevima dužeg ili težeg oboljenja, nabavke lekova, nabavke ortopedskih pomagala i naknade plate u slučaju privremene sprečenosti za rad do 30 dana.

Po kolektivnom ugovoru koji je danas potpisan odredbe se odnose i na lica angažovana van radnog odnosa  po osnovu privremenih i povremenih poslova, ugovora o delu i slično, kojih je trenutno 25.

„Ovim kolektivnim ugovorom prvi put je angažovanima van radnog odnosa omogućeno korišćenje plaćenog odsustva prilikom porođaja supruge, stupanja u brak, stupanja u brak deteta, polaska deteta u prvi razred osnovne škole, smeštaj deteta u vrtić, teže bolesti ili smrti člana uže porodice, kao i prilikom dobrovoljnog davanja krvi. Takođe, licima angažovanim van radnog odnosa obezbeđeni su i pokoloni za Novu godinu za decu do 15 godina, u vidu novčane čestitke“, rekao je Simonović.

 

Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave Požarevac

Sva prava priznata ranije potpisanim kolektivnim ugovorima su, po njegovim rečima, zadržana i današnjim potpisivanjem ugovora, samo je povećan obim već priznatih prava. Ovaj kolektivni ugovor primenjuje se i na upravu Gradske opštine Kostolac, Gradsko pravobranilaštvo i Službu interne revizije.

„Verujem da ćemo prilikom potpisivanja svakog sledećeg kolektivnog ugovora ići u pravcu poboljšanja položaja zaposlenih, jer smatram da se time zaposleni dodatno motivišu za rad što dovodi do veće efikasnosti same Gradske uprave“, zaključio je načelnik.

Dejan Zorko, predstavnik Sindikalne organizacije Gradske uprave, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora.

„Kolektivni ugovor nam daje proširena i veća prava u odnosu na Zakon o radu i Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave. Možemo da se pohvalimo da smo jedna od retkih uprava koje su potpisale pojedinačni kolektivni ugovor kod poslodavca“, kazao je Zorko.

 

Dejan Zorko, predstavnik sindikata

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top