Obeležen Dan opštine Kučevo

Kučevo

Događaji

Obeležen Dan opštine Kučevo

Foto: eKučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

U amfiteatru Osnovne škole „Ugrin Branković“ u Kučevu danas je održana svečana sednica Skupštine opštine povodom 8. jula, Dana opštine Kučevo.

Svečanost je počela himnom koju je izveo hor učenika škole, a potom se prisutnima obratio Dragan Milosavljević, predsednik SO Kučevo.

Nakon toga prikazan je promo film o Danu opštine Kučevo.

“Zahvaljujem se svim privrednicima opštine Kučevo koji su doprineli da danas naš budžet bude razvojni, a ne socijalni. Sa ponosom mogu da kažem da smo se spremajući za prvi rebalans u ovoj godini zabeležili porast prihoda za skoro 16 miliona dinara za prvi kvartal 2024. godine, a gledajući 2020. godinu sa, kako sam rekao 470 miliona dinara naš budžet je uvećan za 230 miliona i iznosi u ovom trenutku 702 miliona dinara”, rekao je Nenad Mikić, predsednik opštine Kučevo.

On je rekao da su kvalitetniji putevi i bolja dostupnost industrijskim centrima doprineli i smanjenju broja nezaposlenosti u opštini Kučevo, novim investitorima, ulaganjima, podizanju privrednog ambijenta na jedan viši nivo.

“U prilog tome govori činjenica da smo u 2022. godini bili prvi u Srbiji po godišnjem rastu bruto prihoda po glavi stanovnika, zvaničan podatak Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije. To su činjenice i ujedno satisfakcija da nastavimo da se borimo i radimo za dobrobit naših građana i kvaliteniji život u opštini Kučevo. Uz sve to, ne mogu a da ne spomenem ulaganje u prosvetu, sport, kulturu, socijalnu zaštitu, energetiku, a naročito u turizam za koji sam ubeđen da je novi zamajac i pokretač za našu opštinu, gde ćemo uz sve prirodne resurse i lepote koje imamo urediti i sportski centar pored Peka, šetačku stazu, gradski park,  vidikovac i sve ono što će nas pozicionirati na turističkoj mapi Srbije”, dodao je on.

Nenad Mikić

Tradicionalno su dodeljena priznanja najzaslužnijima, a zahvalnice su uručene: Heleni Paunović – za promociju sporta na teritoriji opštine Kučevo i osvojeno drugo mesto na državnom prvenstvu Srbije u džudou, Matiji Joviću za osvojeno treće mesto na školskoj olimpijadi u džudou, Loli Jefimiji Spasojević za osvojeno treće mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, Tihomiru Petroviću za unapređenje uslova života osoba sa invaliditetom na teritoriji opštine Kučevo, Kseniji Rakić, Nataši Nikić, Emiliji Čurilović i Valentini Stanisavljević za promociju opštine Kučevo na međunarodnom takmičenju ,,Ritam Evrope“, Mirku Petroviću za unapređenje ekologije i zaštite životne sredine na teritoriji opštine Kučevo i amaterskom pozorištu Centra za kulturu ,,Dragan Kecman“ Kučevo za plasman na republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli.

Dodeljene su i plakete i to: destileriji i vinariji ,,Pruna“ za unapređenje i razvoj poljoprivrede na teritoriji opštine Kučevo, „VE Rakova Bara“ – Iliji Tošiću za unapređenje ekonomskih aspekata opštine Kučevo, kompaniji ,,Mona Green Energy” za unapređenje lokalne privrede opštine Kučevo, Centru za socijalni rad Kučevo – direktoru Veroljubu Petroviću i ministru za javna ulaganja – Darku Glišiću.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio državni sekretar Ministarstva za javna ulaganja Boban Birmančević.

U kulturno-umetničkom delu svečanosti nastupili su hor OŠ „Ugrin Branković“ Kučevo, Anja Lupšić, Ksenija Rakić, Natalija Soldatović i folklorni ansambl Centra za kulturu „Dragan Kecman“ Kučevo.

U okviru posete opštini Kučevo, državni sekretar u Ministarstvu za javna ulaganja Boban Birmančević obišao je, u pratnji predsednika opštine Nenada Mikića i narodnog poslanika Ivana Rajičića renovirani Dom zdravlja u Kučevu. 

Kako je 8. jul postao Dan opštine Kučevo?

Rim i Vizantija bili su prisutni na prostoru Kučeva i Braničeva više od hiljadu godina. Za sve to vreme ovaj kraj, bogat rudama i plemenitim metalima, bio je predmet njihove velike pažnje i prisustva. Nema cara ni vladara od rimskog vremena do danas koji nije kopao zlato u Peku i brdima oko Kučeva. Zato se i smatra da je ova varošica u severoistočnoj Srbiji veoma stara naseobina.

Na levoj obali Kučajnske reke, blizu njenog ušća u Pek, formirao se rimski grad Guduskum koji se smatra pretečom varošice Kučevo, pa se spravom može reći da je to bilo staro Kučevo. Prvi pisani dokument za koji se zna, u kome se pominje Kučevo, jeste povelja Kulina bana koji datira iz vremena od 1180. do 1183. godine kada su bosanske jedinice, pod Kulinovom komandom, a na strani Vizantije, ratovale protiv velikog srpskog župana Stefana Nemanje pored ostalog i oko Braničeva i Kučeva. U toj povelji se kaže da je bosanski ban Kulin zidao crkvu kada je „plenio kučevsko zagorje“. Iz ovoga se zaključuje da je Kučevo postojalo i pre toga.

Kučevo nije bilo samo ime za jedno naselje već i za čitav kraj (oblast), koje se u srednjem veku obično spominje zajedno sa Braničevom. Pomen takvog Kučeva nalazi se u 13. veku u povelji mađarskog kralja Ladislava IV iz 1273. godine kada je izvesni Georgije imenovan za bana Braničeva i Kučeva.

Braničevo i Kučevo je prvi put potpalo pod vlast srpske države u doba vladavine Nemanjića – oko 1290. godine, a pripojili su ga kraljevi Dragutin i Milutin posle pobede nad bugarskim odmetnicima/velikašima (tatarskim vlastodršcima) braćom Drmana i Kudelina.

Sredinom 14. veka (1358. godine) pomen Kučeva nalazimo u pismima dubrovačkih trgovaca, dok već u Gornjačkoj povelji kneza Lazara iz 1379. godine nailazimo na Kučevo, ali doduše kao Kruševica, i tu se beleži prvo zvanično pojavljivanje Kruševice pod tim imenom. I u turskim letopisima (beratima) spominje se Kučevo (naročito u onom od 1. avgusta 1438. godine kada se kaže „car Murat pleni i popali Kučevo i Braničevo“). Kada je na Kosovu 1448. godine potučena mađarska elitna vojska koju je predvodio Jan Hunjaci, pominje se da su te trupe prešle preko Dunava i kroz Braničevo i Kučevo stigle na Kosovo. Godine 1480. despot Đurađ u svojoj hrisovulji spominje sela oko Kučeva.

Naziv Kruševica zadržaće se do kasnih godina 19. veka, a selo Kruševica nalazilo se na mestu današnjeg Kučeva. Prema Vladimirovićevom rukopisu, 1733. godine se spominje i naziv Gornja Kruševica gde se kaže da selo Gornja Kruševica ima 13 domova.

Osmog jula (po Julijanskom kalendaru) 1882. godine kralj Milan  Obrenović donosi ukaz da se selo Gornja Kruševica, sedište u srezu zviškom – okruga požarevačkog, proglasi varošicom, i da se to mesto od tada zove ponovo Kučevo kao nekada. Ovaj se datum danas slavi kao Dan opštine Kučevo.

To Top