Obeležen Dan Sektora za vanredne situacije u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Obeležen Dan Sektora za vanredne situacije u Požarevcu

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

U prostorijama Gradskog zdanja danas je Sektor za vanredne situacije u Požarevcu obeležilo svoj dan i slavu svih vatrogasaca-spasilaca.

Stojan Makić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu, istakao je da danas vatrogasci slave svoju slavu – Presvetu Bogorodicu Nesagorivu kupinu, zaštitnicu svih vatrogasaca – spasilaca i dan kada je 2009. godine osnovan ovaj sektor.

,,Ideja za prihvatanjem ove slave kao zaštitnice vatrogasaca potekla je 2015. godine prilikom rada vatrogasaca – spasilaca na stvaranju nove vatrogasne jedinice na Hilandaru. Tada smo, na predlog monaha i imajući u vidu da je praznik Presvete Bogorodice – Nesagorive ili Neopalime kupine zaštitnik od vetra i groma, došli na ideju da to bude slava i svih vatrogasaca – spasilaca u Srbiji“, kazao je Makić.

On je istakao i da su zaposleni u Odeljenju za vanredne situacije u stalnoj potrazi za najboljim načinima da ispune svoju misiju, te zbog toga moraju da budu profesionalci koji imaju moralnu obavezu, dug, poštovanje i ljubav prema profesiji i ljudima.

Makić je apelovao na sve građane da misle na svoju bezbednost i bezbednost svojih bližnjih.

,,Koliko nas zna napamet telefone policije, vatrogasaca, hitne službe, Centra za obaveštavanje? Koliko nas ima svest o nužnosti kolektivne i sopstvene zaštite u slučaju požara, zemljotresa, elementarnih nepogoda ili terorističkog napada? Za izgradnju jednog dobrog i funkcionalnog sistema zaštite i spasavanja potrebno je mudrosti, novca i razumevanja, ali je važna i koordinacija između onih koji donose planove, onih koji profesionalno deluju i građana“, zaključio je Makić.

Stojan Makić

Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca, istakao je hrabrost vatrogasaca i posvećenost poslu, koja često napravi razliku između nečijeg života i smrti.

,,Kao nešto najvrednije što ste spašavali iz vatrene stihije ili drugih nevolja jeste ljudski život. Ipak, ne trebamo zanemariti i to da ste brzim reakcijama često spašavali i imovinu naših građana, onu koju su oni u velikom broju slučajeva sticali celog života“, kazao je Mijatović.

Predrag Mijatović

U nedelji posvećenoj obeležavanju Dana Sektora za vanredne situacije koja sledi, građani će imati priliku da se druže sa pripadnicima ovog sektora, u svih 27 organizacionih jedinica širom Srbije, među kojima je i Požarevac, i to posmatranjem taktičko – tehničkih zborova i javno-pokaznih vežbi vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Pored toga, biće organizovane i edukacije o postojanju i preporukama u oblasti zaštite i spasavanja.

To Top