Obeležen jubilej - 60 godina postojanja Galerije „Milena Pavlović Barili“

Požarevac

Kultura

Obeležen jubilej - 60 godina postojanja Galerije „Milena Pavlović Barili“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Promocijom knjige koja predstavlja kratki dnevnik Mileninog ujaka, Bože Pavlovića, i izložbom crteža Milene Pavlović Barili „Epopeja kroz Albaniju“, obeležen je značajan jubilej - 60 godina od osnivanja i početka rada Galerije „Milene Pavlović Barili“.

Danica Pavlović Barili, Milenina majka,  1953. godine uputila je u kabinet predsednika republike, Josipa Broza Tita, pismo u kome je izrazila želju da pokloni svoju porodičnu kuću u kojoj se Milena rodila kako bi se u njoj nalazio stalni muzej Mileninih slikarskih radova.

Milenina dela

Pre tačno 60 godina, 24. juna u 12 časova, Danica Pavlović Barili je otkrila spomen ploču na rodnoj kući iz koje je Milena ponela snove svog detinjstva, na kojoj piše „Milenin dom, njenom talentu, vrednoći i mladosti, mama.“

Povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja, galerija je pripremila knjigu „Ratni dnevnik Bogoljuba Bože Pavlovića 1914-1916“, kao i izložbu crteža Milene Barili „Epopeja kroz Albaniju“ inspirisane pesmom „Plava grobnica“, Milutina Bojića.

Promovisana knjiga „Ratni dnevnik Bogoljuba Bože Pavlovića 1914-1916“

Boža Pavlović  bio je najznačajnija muška figura u Mileninom odrastanju, s obzirom na to da je njen otac uglavnom boravio u Italiji i nije bio stalno prisutan u njenom životu. To bio jedan od razloga za današnju promociju knjige u sklopu jubileja, kazala je književnica, Mirjana Mitrović.

Ovo je izuzetno potresno štivo, vidi se da se u dnevniku koji se sastoji iz četiri beležnice, sa te vremenske distance obraća jedan izuzeno obrazovan čovek, jedan vrhunski intelektualac koji razume i promišlja svet“, navela je Mitrović.

Galerija Milena Pavlović Barili je riznica kulturnog nasleđa u kojoj se čuva opus od 894 umetnička rada ove umetnice, njeni lični predmeti, biblioteka, porodična zaostavština, arhivska građa, kao i dela savremenih umetnika. Stalna postavka je hronološki presek Mileninih slika od 1926. do 1945. godine.

Prisutni na promociji

Juče je u okviru obeležavanja ovog značajnog jubileja u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu otvorena izložba „Milena Pavlović Barili: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela“.

„Lik i delo Milene Pavlović Barili zaslužuju nacionalnu brigu i punu pažnju, kako bi sećanje na nju bilo održano ne samo u Požarevcu i Srbiji, već i širom Evrope“, izjavila je na otvaranju izložbe ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, napomenuvši da se sa predstavnicima Mileninog  rodnog grada, Požarevca i Fondacijom vode intenzivni razgovori o izgradnji galerije dostojne njene uloge u našoj i svetskoj kulturi.

To Top