obelezen-proboj-solunskog-fronta

Požarevac

Događaji

Obeležen proboj Solunskog fronta

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Služenjem pomena, minutom ćutanja i polaganjem venaca kraj Spomenika srpskom vojniku u Kosovskoj ulici, obeleženo je 98 godina od proboja Solunskog fronta.

Služenjem pomena, minutom ćutanja i polaganjem venaca kraj Spomenika srpskom vojniku u Kosovskoj ulici, obeleženo je 98 godina od proboja Solunskog fronta.

 

 

Vence su položile delegacije Braničevskog upravnog okruga, grada Požarevca, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine,Udruženje potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine i Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Požarevcu.

 

„Više od 20 godina obeležavaju ovaj datum, sećajući se imena i prezimena naših predaka, kao i svih vojnika koji su svoje živote dali časno“, rekao је Srbislav Stojanović predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918.

 

 

 

 

Solunski front u Prvom svetskom ratu je nastao kao pokušaj saveznika da pomognu Kraljevini Srbiji u jesen 1915. protiv združenog napada Nemačkog carstvaAustrougarske i Kraljevine Bugarske.

 

Ekspedicija je došla prekasno i u nedovoljnom broju da spreči pad Srbije, a bila je i otežana unutrašnjom političkom krizom u Grčkoj (Nacionalna šizma).

 

Ipak je stvoren stabilan front, koji se prostirao od albanske obale do reke Strume.

 

Solunski front je ostao prilično stabilan, uprkos lokalnim akcijama, sve do velike savezničke ofanzive 15. septembra 1918, koja je rezultovala kapitulacijom Bugarske i oslobođenjem Srbije.

 

Poginuli vojnici na frontu su sahranjeni u sklopu srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu.

 

 

 

Srbija je u ratovе ušla kako bi odbranila svoju slobodu i dostojanstvo, a izašla iz njih iscrpljena, privredno razorena i sa stravničnim ljudskim gubicima od ukupno 1,3 miliona poginulih.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top