Obrazloženja gradskih nagrada povodom slave Požarevca

Požarevac

Društvo

Obrazloženja gradskih nagrada povodom slave Požarevca

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Kao što je E-Braničevo već pisalo, povodom Svete Trojice, slave Požarevca, grad je doneo odluku o dodeli nagrada i povelje o nagradi Dragiši Živadinoviću, umetniku iz Požarevca, dr Momiru Nikoliću, hirurgu iz Požarevca, Dušanki Novković, novinarki , Valentinu Oljači, glumcu iz Boževca i Gabrijeli Ubavić-Baumgarten, operskoj umetnici. Povelju će dobiti PU u Požarevcu, a dve plakete idu NALED- u i SKGO.

Naknadno je stiglo i obrazloženje ovih odluka, odnosno biografije dobitnika.
Za Dragišu Živadinovića navodi se da je višestruko je nadaren umetnik, pesnik, glumac i novinar, ponikao u stiškoj ravnici. Autor je brojnih knjiga, član glumačkog ansambla pozorišta „Milivoje Živanović“, te da je dao veliki doprinos kulturi grada.  

Doktor Miomir Nikolić, hirurg iz Požarevca, radi u Opštoj bolnici i svojim radovima, priznatim i van granica Srbije,  doprineo je unapređenju laparoskopske hirurgije.  
Za novinarku „ Večernjih novosti“ Dušanku Novković, navodi se da u tom mediju 15 godina izveštava o bitnim dešavanjima u oblasti društva, ekonomije i kulture, te da  je dala veliki doprinos novinarstvu.     

Valentino Oljača amaterskom glumom počeo da se bavi tokom gimnazijskih dana. Prve predstave radi u dramskom studiju u Boževcu, a zatim od 2017. u Pozorištu “Milivoje Živanović” u Požarevcu. Aktivno igra i u OAP “Branislav Nušić” u Malom Crniću, a igrao je i u pozorištima u Kostolcu, Smederevu i Petrovcu na Mlavi. Iza sebe do sada ima 25 odigranih predstava i preko pedeset nagrada i priznanja. Dao je veliki doprinos u dramskom stvaralaštvu, piše između ostalog u obrazloženju.

Gabrijela Ubavić-Baumgarten, operska umetnica iz Požarevca, završila je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nastavila je stručno usavršavanje u Austriji, Francuskoj, Španiji gde je završila kurs kod Monserat Kabalje u Saragosi.  Započela je svoju internacionalnu karijeru 2010. godine, kao sopran. Brojni su nastupi na međunarodnom planu. Dala je veliki doprinos u muzičkoj umetnosti i reprezentovanju svog grada i države, stoji u njenoj biografiji.

Povelja je pripala PU Požarevac koja je, kako se navodi, tokom protekle godine postigla zapažene rezultate i efikasno suzbijala sve oblike kriminala, štitila javni red i mir i u velikoj meri doprinela realnom osećaju građana da žive u bezbednom okruženju, te da je njihova lična i imovinska bezbednost na visokom nivou. Sa gradom sarađuju i kroz rad Saveta za bezbednost i Saveta za bezbednost saobraćaja.  

Plaketa je pripala Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj u Beogradu koja povezuje upravu i privredu. 

Učestvujući u programu NALED-a, dobili smo sertifikat za povoljno poslovno okruženje, a u procesu njegovog dobijanja reformisali smo rad Gradske uprave i prilagodili ga potrebama privrede. Unapređenje rada Gradske uprave u oblasti stvaranja i održavanja povoljnog poslovnog, stvaranje uprave po meri građana i privrede teško je izvodljivo bez NALED-a i grad Požarevac to prepoznaje i ceni, naveli su u obrazloženju.

Plaketa je pripala i Stalnoj konferenciji gradova i opština,a između ostalog ta odluka se obrazlaže:

U saradnji sa SKGO sproveli smo niz projekata koji su od velikog značaja za grad Požarevac, a najbolje rezultate imali smo kod upravljanja imovinom, odnosno kod projekata iz Eksčejndž programa. U poslednjem ciklusu izrađujemo Plan razvoja i Plan kapitalnih projekata u saranji sa SKGO. 

To Top