Od 1. oktobra skuplje grejanje u Požarevcu

Požarevac

Ekonomija

Od 1. oktobra skuplje grejanje u Požarevcu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Na jučerašnjem zasedanju požarevačke skupštine usvojen je novi cenovnik JP „Toplifikacija“ Požarevac čija primena počinje od 1. oktobra. To znači da će Požarevljani plaćati skuplje grejanje ove sezone.

Novi cenovnik predviđa povećanje fiksnog dela računa za centralno grejanje, kako stambenog tako i poslovnog prostora, u iznosu od 13,5 odsto, kao i varijabilnog dela stambenog i poslovnog prostora,   u iznosu od 4,7 odsto.

U proseku, za stambeni prostor uvećanje računa kretaće se od 10,1 do 11,5 odsto, a za poslovni prostor od 10,1 do 11,3 odsto, u zavisnosti od potrošnje.

Po rečima  Predraga Jankovića, v.d. direktora JP „Toplifikacija“ Požarevac, na primeru stana od 50 kvadrata povećanje na godišnjem nivou iznosiće u proseku oko 2.850 dinara, odnosno na mesečnom nivou oko 240 dinara po računu.

Ako se ide u detaljniju analizu, to bi izgledalo ovako:

 „Za stan od 50 kvadratnih metara za potrošnju od 120 kilovat časova po metru kvadratnom na godišnjem nivou, po novoj ceni računi će biti 26.414,50 dinara, što je u odnosu na cene iz 2022. godine  povećanje u proseku od 11,5 odsto. Za istu površinu stana koji troši 180 kilovat časova po metru kvadratnom, cena na godišnjem nivou po novom cenovniku biće 29.114,50 dinara, odnosno 10,9 odsto veća u odnosu na prošlu godinu“, naveo je kao primer direktor Janković.

Po novom cenovniku godišnja cena grejanja za kuću od 100 metara kvadratnih,  koja troši oko 1560 kilovata, što je neki prosek, iznosiće  61. 824 dinara, što je više za 10,3 odsto.

„Grejanje u Požarevcu je najbolje u Srbiji, a istovremeno i najjeftinije, te smatramo da ovi iznosi povećanja neće opteretiti ničiji budžet previše“, ocenio je Janković i to potkrepio poređenjem sa cenama u Obrenovcu i Lazarevcu gde je sličan sistem grejanja.

Podsetio je i da cena grejanja nije menjana od 1. oktobra 2020. godine, a troškovi su tokom godina rasli.

Dragana Spasojević, odbornica RISS Istok, kazala je da je poskupljenje grejanja veliki udarac na porodični budžet.

„Mi ne plaćamo najjeftinije grejanje u Srbiji, mi plaćamo izuzetno skupo grejanje zato što ga plaćamo svojim zdravljem, naročito oni koji žive u okolini pepelišta. To što je vama malo poskupljenje od 10 odsto u porodičnom budžetu nije malo, budite uvereni“, rekla je Spasojević i upitala kako mogu porodice ove zime da opstanu sa ovim cenama.

Diskusija je tu završena i većinom glasova odbornika usvojen je novi cenovnik JP „Toplifikacija“ Požarevac. 

To Top