Od 19. avgusta „ višak“ kućnih ljubimaca ipak na ulici?

Požarevac

Društvo

Od 19. avgusta „ višak“ kućnih ljubimaca ipak na ulici?

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Za tri dana na snagu bi trebalo da stupi i sporni deo odluke kojim se ograničava broj kućnih ljubimaca u stanovima i dvorištima, uprkos obećanjima da će to biti izmenjeno u periodu od šest meseci.

Ovih dana navršava se pola godine od stupanja na snagu Odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Požarevca, ali ističe i rok za izmene i dopune najspornijeg dela te odluke kojim se ograničava broj kućnih ljubimaca, nakon što su se pobunila lokalna udruženja za zaštitu životinja. U međuvremenu, konkretan dogovor nije postignut, čak ni na javnoj raspravi koja je tokom marta naknadno organizovana, pa  19.avgusta na snagu stupa i sporni član. Njime se propisuje da Požarevljani u stanu mogu držati najviše jednog psa ili jednu mačku i podmladak do tri meseca starosti, a u dvorištu koje je manje od pet ari najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca.

GRAD: SPORNI DEO ODLUKE NIJE STUPIO NA SNAGU

Dušica Đorđević Popović, zastupnica Udruženja „Požarevačke šapice“, kaže za E-Braničevo da je očekivala da će biti pozvani na još jedan razgovor i da će stručne službe grada Požarevca uraditi izmenu i dopunu odluke, ali to se do danas nije dogodilo. 

„Pratim Službeni glasnik grada Požarevca, za sada nisu objavljene izmene i dopune odluke o kućnim ljubimcima. Nama nije dostavljena izmenjena odluka kao što je obećano, što znači da verovatno ništa nisu uradili.  Javna rasprava je organizovana samo da se smire strasti i na tome je ostalo“, smatra Đorđević Popović.

Ona kaže da je pokušala da stupi u kontakt sa načelnicom Odeljenja za komunalne delatnosti, koja ju je uputila na gradonačelnika, ali ni do njega nije došla.  

„Do gradonačelnika ne mogu da doprem, zovem ga već tri nedelje na mobilni ali ne javlja se. Pokušala sam službenim putem da zakažem sastanak i nisam dobila informaciju kada da dođem na razgovor. Uradili smo sve što je u našoj moći i ne znamo više šta da radimo, sva su nam vrata zatvorena“, očajna je zastupnica Udruženja „Požarevačke šapice“.

Portal E-Braničevo pokušao je da sazna u Gradskoj upravi Požarevac da li je izmenjen sporni član odluke o kućnim ljubimcima, ali uzalud, jer je načelnica Odeljenja za komunalne delatnosti koja ima to zaduženje, trenutno na odmoru. Zbog toga ni načelnik Gradske uprave, Lazar Stanojević, nije mogao da govori o ovoj temi. Gradonačelnik Saša Pavlović portalu E-Braničevo ne odgovara na telefonske pozive.

Podsećamo da su „Požarevačke šapice“ predale Ustavnom sudu na procenu ustavnosti Odluku o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Požarevca, ali odgovor još uvek nisu dobili.

„Poslali smo sada i urgenciju Ustavnom sudu, da po ubrzanom postupku razmotri neustavnu odluku požarevačke skupštine. Nikakvu povratnu informaciju nismo dobili“, kaže ona.

Ukoliko se nešto ne promeni u naredna dva dana, sporni deo odluke će zvanično stupiti na snagu. To praktično znači da bi svi oni koji imaju više ljubimaca nego što je to predviđeno odlukom, trebalo da ih izbace iz svojih domova ili dvorišta.

GDE I NA KOJI NAČIN ĆE GRAĐANI SMETI DA DRŽE ŽIVOTINJE?

Podsećamo da je nakon usvajanja odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Požarevca, na skupštini burno reagovao deo požarevačke, ali i javnosti u Srbiji, a najglasnija su bila udruženja za zaštitu životinja. Saša Pavlović, gradonačelnik , izjavio je potom za medije da nijedna odluka nije sveto pismo i da će uslediti izmene i dopune.

PAVLOVIĆ: SLEDE IZMENE I DOPUNE ODLUKE O DRŽANJU KUĆNIH LJUBIMACA

Ubrzo nakon toga organizovana je javna rasprava na koju su pozvana požarevačka udruženja, upravnici stambenih zgrada i građani koji imaju predloge i sugestije u vezi odluke. Javna rasprava je trajala oko tri sata i na kraju nije postignut nikakav konkretan dogovor, ali je gradonačelnik rekao da će svi predlozi biti razmotreni i da će se razgovori nastaviti, što se nije dogodilo.

BEZ DOGOVORA NA JAVNOJ RASPRAVI O DRŽANJU ŽIVOTINJA

 

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top