od-2017-dodatnih-sest-meseci-za-odlazak-u-penziju

Požarevac

Info

Od 2017. dodatnih šest meseci za odlazak u penziju

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Žene sa 61 godinom života i najmanje 15 godina staža do 31. decembra podnose zahtev za penziju, u suprotnom čekaće još 6 meseci – objavljuje Tanjug.

Žene sa 61 godinom života i najmanje 15 godina staža do 31. decembra podnose zahtev za penziju, u suprotnom čekaće još 6 meseci – objavljuje Tanjug.

 

Kada je reč o prevremenom penzionisanju, Jelica Timotijević iz Fonda PIO je rekla da je u 2016. uslov za prevremenu penziju za žene 37 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina života.

 

- Mogu da podnesu zahtev do 31. decembra ove godine i da ostvare pravo na prevremenu starosnu penziju - rekla je Timotijević za RTS.

 

Ona dodaje da je taj uslov za muškarce 55 godina i osam meseci života i najmanje 40 godina staža osiguranja.

 

Od 1. januara menjaju se uslovi i podiže granica za prevremenu starosnu penziju i za žene i muškarce, tako da najkasnije 31. decembra treba da podnesu zahtev za penziju odnosno da najkasnije 30. decembra prekinu radni odnos - navela je Timotijević, a prenose Tanjug i Blic.

 

Ona je rekla da je 2024. izjednačavaju uslovi za žene i muškarce za prevremenu starosnu penziju.

 

Kod žena te godine bi se došlo do uslova - 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života za prevremenu starosnu penziju, kao i za muškarce.

 

- Za žene sledeće godine je uslov 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci osiguranja, a za muškarce 56 godina i četiri meseca života i 40 godina staža osiguranja - rekla je Timotijević.

 

Ona dodaje da je umanjenje penzije 0,34 odsto po svakom mesecu za koji se ranije ode u penziju, ali to umanjenje može da bude najviše za pet godina, što je ukupan iznos od 20,4 odsto. Umanjenje je trajno.

 

Prema njenim rečima, godišnje u proseku u Fond PIO stigne oko 560.000 zahteva, od čega se oko 93 odsto reši u zakonskom roku od dva meseca.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top