od-aktivizma-po-politickog-angazmana-foto

Požarevac

Politika

Od aktivizma po političkog angažmana (FOTO)

Foto: Požarevac na Fb

How Good Of A Friend Are You Really?

U eri savremenih komunikacija dobili smo i fejsbuk izbornu listu „Požarevac ma fejsbuku“.

U eri savremenih komunikacija dobili smo i fejsbuk izbornu listu „Požarevac ma fejsbuku“.


Mnogi misle da je to grupa u kojoj se kritukuje sve i svako.

 


Prikupljanje potpisa da se OŠ Kralj Aleksandar I dodeli Oktobarska nagrada za humanost


No, to je samo onaj deo koji se vidi, jer aktivisti ove grupe sprovode dosta akcija koje nisu u udarnim terminima lokalnih medija.


„Pre nas ovakvih kritika nije bilo, ranije su bila prepucavanja političkih protivnika, a mi kritikujemo stanje. I ranije su nas pozivali da izađemo i iz virtuelnog sveta i pokažemo šta znamo“,  kazala je Saša Tomić –Zaza.


Grupa je osnovana 2010. godine i trenutno ima više od dvanaest i po hiljada pratilaca. Prva akcija je bila „Cvet u rupi“, gde su na šaljiv način ukazali da gradska uprava ne radi valjano svoj posao. U rupe na kolovozu sadili su prolećno cveće. Ubrzo je preduzeće za puteve po nalogu Gradske uprave, baš po toj cvetnoj trasi pokrpili rupe u asfaltu.


„Videli smo da ovakva vrsta kritike može da urodi plodom, da ih nateramo da rade svoj posao, pa smo nastavili“, rekao je Jovica Živanović


Usledile su i mnoge druge humanitarne akcije. Jedna od prvih je pomoć porodici sa petoro dece u Uzun Mirkovoj ulici, koja nije imala elementarne uslove za život.


„Naše akcije nisu ostvarene velikim novčanim sredstvima, već angažovanjem, a i ljudi su iskazali veliku solidarnost sa onima u nevolji“, navela je Tomić.

 


Predaja potpisa za smenjenje računa za vodu


Grupa se angažovala oko sakupljanja potpisa da se umanje računi za vodu u periodu dok nije bila za piće, potom da se učenicima OŠ “ Kralj Aleksandar I“dodeli Oktobarska nagrada za iskazanu humanost, akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, velika angažovanost u vreme poplava. Zahvaljujući članovma grupe koji su glasali u okviru aplikacije: „Gde nam rastu deca“, dobijeno je Niveino igralište, a učešćem u Pampersovoj akciji Opšta bolnica je dobila hiljadu i osam stotina pelena za bebe.

 


Niveino igralište


„ Obećavaju nam sve i svašta, a ne kažu da većina obećanog zavisi od novog Trafo polja koji tek treba da se izgradi, početak radova je negde 2020. Požarevac ima treći budžet u Srbiji po glavi stanovnika, a sredstva se samo prenose iz godine u godinu“, zaključuje Živanović.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top