Od bolesti sistema krvotoka u Braničevu 2019. umrlo 1881 lice

Braničevo

Društvo

Od bolesti sistema krvotoka u Braničevu 2019. umrlo 1881 lice

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas se obeležava Svetski dan srca koji je ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti.

Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umire kao posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).

Prema rezultatima Analize zdravstvenog stanja stanovništva na teritoriji Braničevskog okruga za 2019. godinu, na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno na nivou domova zdravlja, bolesti sistema krvotoka zauzimaju drugo mesto sa 11,54% od ukupnog broja lečenih lica, dok na nivou sekundarne zdravstvene zaštite, odnosno bolničkog lečenja bolesti sistema krvotoka zauzimaju prvo mesto sa 13,2% od ukupnog broja bolnički lečenih lica.

U periodu od 2007. do 2019. godine, bolesti sistema krvotoka zauzimaju vodeće mesto u umiranju stanovništva na teritoriji Braničevskog okruga. Samo u toku 2019. godine, od bolesti sistema krvotoka na teritoriji Braničevskog okruga umrlo je ukupno 1881 lice ili 60,8% od ukupnog broja umrlih.

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Svim srcem za zdravo srce”. Svi možemo „Svim srcem za zdravo srce” tako što ćemo obećati sebi, svojoj porodici, svojim prijateljima, svojim bolesnicima, stanovništvu da male promene u životnom stilu mogu uticati na zdravlje našeg srca: prestanak pušenja, pravilna ishrana, 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno mogu da pomognu u prevenciji bolesti srca i krvih sudova.

Više na ovu temu pročitajte OVDE.

To Top