Od danas je sunce sve milije

Braničevo

Društvo

Od danas je sunce sve milije

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog proroka Iliju za koga se vezuju brojni običaji i verovanja.

Svetog Iliju narod smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa ga svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem.

Ilija je bio jevrejski prorok u 9. veku pre nove ere iz grada Aronoba, odakle datira priča da su ga kao novorođenče anđeli povijali ognjem i hranili plamenom. Mladost je proveo sam u pustinji u dubokim mislima i molitvi.

Običaji i verovanja

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija gromovnik, kako ga još zovu u narodu, obeležava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Zanimljiva je i izreka među Srbima "od Svetog Ilije sunce sve milije" koja opisuje promenu vremena, odnosno blago zahlađenje, nakon ovog praznika.

Običaj je da se na praznik Svetog Ilije jede med, jer se veruje da to donosi zdravlje tokom cele godine. U pojedinim mestima ranije su deci mazali obraze medom, kako bi bila vesela, a za med koji pčelari tog dana vade iz košnica veruje se da je posebno lekovit.

Mnoge porodice u Srbiji slave ovaj praznik kao krsnu slavu.

To Top