od-malih-nogu-o-bezbednosti-u-saobracaju-foto

Požarevac

Događaji

Od malih nogu o bezbednosti u saobraćaju (FOTO)

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Direktorka državne Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević, održala satanak sa članovima požarevačkog Saveta za bezbednost saobraćaja i lokalnom...

Direktorka državne Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević, održala satanak sa članovima požarevačkog Saveta za bezbednost saobraćaja i lokalnom samoupravom.

 

Agencija za bezbednost saobraćaja je krovna kuća kada govorimo obezbednosti saobraćaja u našoj državi. Posledjnih godina po lokalnim samoupravama formirani su Saveti za bezbednost, ali nažalost, Agencija nije uspostavila kontakt ili je radila veoma malo sa njima. U međuvremenu, došlo je do promene, te će Agencija u narednom periodu obići sve savete za bezbednost pri lokalnim samoupravama. Počela je od Požarevca, da bi kroz zajedničko istraživanje utvrdili slabe tačke po bezbednost u saobraćaju u ovom kraju.

 


Sa sastanka o bezbednosti saobraćaja

 

„Želimo da stavimo do znanja da je Agencija za bezbednost saobraćaja na  raspolaganju svim lokalnim sevetima za bezbednost, kako bi im u skladu situacijom pomogli na unapređenju bezbednosti u saobraćaju. Nažalost, statistika je pokazala da je u Požarevcu, najveći broj stradale dece bio prošle godine, i na to ćemo staviti poseban akcenat“, kazala je Jasmina Milošević.

 

Prema njenim rečima, buduće akcije koje će raditi Agencija biće sinhronizovane sa saobraćajnom policijom jer je veoma važna usaglašenost, u suprotnom dolazi do rasplinjavanja i rezultat izostaje.

 


Pažljivko

 

Sa edukacijom se započinje seminarima za vaspitače koji se bave decom predškolskog uzrasta, nakon kojih znanja mogu da primene u radu sa decom. Za mališane je tu i dobro poznata predstava „Pažljivko“. U septembru iz štampe izlazi nova knjiga „Pažljivko 2“, koju će svaki đak dobiti besplatno, štampaće se i verzije na jezicima nacionalnih manjina, a pripremljene su i nove pesmice. Sa srednjoškolcima će se kroz vršnjačku edukaciju raditi u školama, a u timu su ljudi koji su nažalost bili učesnici u saobraćajnim nezgodama i koji kroz lični primer pokazuju kakve su posledice nepoštovanja saobraćajnih propisa. Radiće se i sa starijima od 65 godina, koji najviše stradaju kao pešaci.

 

Novo vreme je donelo veliki razvoj u svim oblastima pa i u frekventnosti saobraćaja. Promenio se i pristup prema deci kako bi ih naučili da razlikuju dobro od lošeg. 

 

„Pozdravljam ovakav vid edukacije i nameru da od dece u Srbiji pravimo partnere po pitanju bezbednosti u saobraćaju, a ne puke izvršioce naredbi koje dolaze od nas starijih“, kazao je Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca.

 


Mališani sa nestrpljenjem čekali Pažljivka

 

Nakon ovog sastanka, u Centru za kulturu, za učenike prvog razreda osnovnih škola odigrana je pozorišna predstava „Pažljivko“.
Predstava je jedan od načina za ispunjenje ciljeva nacionalne strategije o bezbednosti u saobraćaju i edukacije najmlađih sugrađana.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top