Odluka o kućnim ljubimcima “zaglavljena” u Ustavnom sudu godinu i po dana

Požarevac

Društvo

Odluka o kućnim ljubimcima “zaglavljena” u Ustavnom sudu godinu i po dana

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja u Požarevcu gotovo dve godine je na snazi i primenjuje se, a u međuvremenu se čak godinu i po dana čeka procena njene ustavnosti.

Odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja u Požarevcu, koju je lokalni parlament usvojio 11. februara 2021.,a koja je izazvala ogromnu buru u javnosti Požarevca ali i čitave Srbije, skoro dve godine je na snazi i primenjuje se. Pod pritiskom udruženja za zaštitu životinja, ne samo iz Požarevca, koja su se pobunila protiv određenih članova te odluke, gradonačelnik Saša Pavlović javno je obećao da će sporni delovi  biti izmenjeni.

>>PAVLOVIĆ: SLEDE IZMENE I DOPUNE ODLUKE O DRŽANJU KUĆNIH LJUBIMACA<<

Međutim, do danas nije došlo do bilo kakvih izmena te odluke,a jedna javna rasprava održana tim povodom i predlozi zaštitara životinja,  ostali su slovo na papiru. Naime, udruženja i pojedini vlasnici kućnih ljubimaca, kao i deo građana, smatrali su da je u odluci sporno to što Požarevljani u stanu mogu držati najviše jednog psa ili jednu mačku i podmladak do tri meseca starosti, a u dvorištu koje je manje od pet ari najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca. Bilo je tu protivljenja i za još neke odredbe a koje se tiču šetnje pasa, a u vezi sa određenim lokacijama za to i vremenskom intrevalu.

>>GDE I NA KOJI NAČIN ĆE GRAĐANI SMETI DA DRŽE ŽIVOTINJE?<<

„Mi smo donošenjem takve odluke imali cilj da zaštitimo veći broj građana koji trpe nesavesno držanje životinja od strane pojedinih vlasnika. Trenutno imamo situaciju sa ženom koja ima više od 100 pasa u dvorištu. Međutim, pojedini ne shvataju ozbiljnost tog problema i imamo potpuni apsurd da neko ko je „hordaš“, ili kako ga udruženja zovu „štancer“, smatra da može da ima neograničeni broj životinja u svom prostoru. Mi smo ovom odlukom samo želeli  da pre svega zaštitimo dobrobit životinja tako da onaj ko ima adekvatne uslove za držanje određenih životinja može da ima i 20 pasa, ali da se onda registruje kao prihvatilište ili odgajivačnica“, objašnjava za E-Braničevo Ivana Perišić, rukovodilac Odeljenja za komunalne delatnosti i energetiku u Gradskoj upravi Požarevac.

Ona još dodaje da je grad želeo da ograniči broj životinja jer je zakonom o buci predviđeno merenje buke koju proizvode pravni subjekti, a ne, na primer, lavež pasa. Takođe, problem je i sa smradom koji se javlja kod pojedinaca koji drže veliki broj životinja u kući ili stanu, a to je takođe nešto nemerljivo.

Podsećamo da je Udruženje „Požarevačke šapice“ predalo Ustavnom sudu na procenu ustavnosti ovu odluku pre nešto više od godinu i po dana, pozivajući se  na Ustav i Zakon o dobrobiti životinja. Isto su učinila i dva udruženja „Angels karavan“ i „Solidarno za životinje i prirodu“ iz Beograda.

Kako saznajemo tumačenje još uvek nisu dobili ni oni , kao ni grad, a odluka koja je doneta pre dve godine, po rečima Perišić, primenjuje se i primenjivaće se u ovom obliku dok se ne izjasni Ustavni sud.

Još u u junu 2021. godine portal E-Braničevo zatražio je odgovore od Ustavnog suda o tome dokle se stiglo sa procenom ustavnosti ove odluke, a u pisanom odgovoru rečeno nam je da je oformljen predmet i da je postupak u toku. Međutim, rokova nema.

“Kada je reč o rokovima, Ustavom Republike Srbije, Zakonom o Ustavnom sudu niti Poslovnikom o radu Ustavnog suda nisu propisani rokovi u kojima je sud obavezan da postupa po inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti opšteg akta. Imajući u vidu broj predmeta u radu, Ustavni sud kvartalnim planom rada koji se usvaja na sednici Ustavnog suda (koju čine sve sudije suda), određuje koji će se predmeti rešavati u tom planskom periodu, vodeći računa o redosledu prijema, te će u skladu sa tim postupati i kada je reč o tom predmetu", navedeno je u odgovoru za E-Braničevo.

Sva je prilika, požarevačka odluka o kućnim ljubimcima nije došla na red niti se tretira kao prioritet. A kada će biti ocenjena njena ustavnost, to ni dalje nije poznato.

Ivana Perišić, međutim, kaže da to što je doluka na pravnoj snazi ne znači da će inspekcija ići od vrata do vrata i kontrolisati broj kućnih ljubimaca u kućama i stanovima i kažnjavati, kako se to u prvi mah činilo većini građana.

„Svi koji drže životinje u adekvatnim uslovima i nema pritužbi komšija na njihovo ponašanje neće biti predmet inspekcijskog nadzora, poput jedne bake koja nam je prijavila da živi sama sa dva patuljsta šnaucera, na koju se niko nije žalio. Odluka se primenjuje u situaciji kada, na primer, žena u stanu drži 30 nesterilisanih mačaka i svi stanari se žale da ne može da se prođe hodnikom od smrada koji se oseća od ulaza u zgradu do poslednjeg sprata“, kazala je Perišić i naglasila da inspekcija nikada nije intervenisala dok neko ne prijavi držanje više desetina mačaka i pasa.

Portal E-Braničevo pisao je ranije o dva slučaja primene Odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja u Požarevcu.Reč je o odgajivačnici pasa koja je u međuvremenu upravo po nalogu inspekcije premeštena na drugu, adekvatnu lokaciju van centralne gradske zone, kao i slučaju držanja nedozvoljenog broja pasa u dvorištu porodične kuće u ulici Draže Markovića.

>>ODGAJIVAČNICI PASA U MAČVANSKOJ ODREĐEN ROK ZA ISELJENJE<<

>>DOZVOLJENO DRŽANJE DVA, A INSPEKCIJA ZATEKLA 25 PASA<<

 

Continue Reading
To Top