Održan partnerski forum za izradu Plana razvoja Požarevca

Požarevac

Događaji

Održan partnerski forum za izradu Plana razvoja Požarevca

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

U Gradskom zdanju danas je održana sednica partnerskog foruma za izradu Plana razvoja grada Požarevca za period od 2023. do 2030. godine.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, kazao je da su ovaj plan izrađivali u proteklih godinu dana i da ima četiri segmenta – društveni, urbani, ekonomski razvoj i zaštita životne sredine. Ovaj dokument je, po njegovim rečima, najznačajniji za Požarevac i predstavlja plan rada grada.

,,Plan razvoja predviđa niz mera i aktivnosti u narednih sedam godina u vidu daljeg razvoja komunalne infrastrukture i rešavanja svih problema koje grad Požarevac danas ima, a pre svega odlaganje smeća i vodosnabdevanje, ali i drugih vidova razvoja grada kao što su sport, kultura i turizam. Predvideli smo segmente koje će finansirati grad i od drugih vidovi finansiranja i potrudili se da ono što piše u planu ne bude samo mrtvo slovo na papiru, već da uključimo realne aktivnosti koje planiramo u narednih sedam godina”, rekao je Pavlović i dodao da se ovaj dokument nekada nazivao Strategija održivog razvoja grada Požarevca, te da će posle javnog uvida finalna verzija biti pred požarevačkim parlamentom.

Izrada Plana razvoja grada Požarevca podržana je u okviru Programa ,,EU Exchange 6 – ,,Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“ koji finansira Evropska unija. Stalna konferencija gradova i opština pružila je gradu stručnu podršku u procesu izrade plana.

Aleksandar Marinković, šef odeljenja za strateško planiranje javne politike i koordinator Programa ,,EU Exchange 6”, istakao je da je bitno ojačati saradnju u zajednici, te da plan ne obuhvata samo ono što bi uprava trebalo da uradi, već je značajan i uticaj odnosa prema republičkom nivou vlasti, kao i odnos prema privredi, privatnom sektoru, učešće udruženja građana i pojedinaca.

,,Obrazovanje je bilo visoko na agendi pri izradi plana, a predložena su i pojedena rešenja problema koja se tiču nedostatka profesora matematike, fizike i informatike. Grad je u ovom planu razvoja pokušao da odgovori na neka pitanja koja nisu samo lokalni problem već i nacionalni”, rekao je Marinković i dodao da je do sada oko 50 lokalnih samouprava donelo ovakav plan.

On je naglasio da je lokalna skupština nakon tri godine obavezna da se izjasni o izveštaju o sprovođenju Planu razvoja, te da će on biti revidiran i ispravljen ukoliko se pokaže da je to potrebno.

Gradonačelnik je pozvao građane da se uključe u postupak postupak javne rasprave o Nacrtu Plana razvoja grada Požarevca za period od 2023. do 2030. godine koji traje do 15. juna. Sve primedbe, predloge, komentare i sugestije možete dostaviti elektronskim putem na imejl adresu: ler@pozarevac.rs (sa naznakom: “primedbe Plan razvoj“).

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top