Održan treći „Balkanski festival vlaške kulture i običaja“

Petrovac

Kultura

Održan treći „Balkanski festival vlaške kulture i običaja“

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Zbog epidemiološke situacije ove godine izostalo je učešće društava iz inostranstva, ali su se zato odazvala brojna kulturno-umetnička društva iz svih krajeva Srbije.

U Manastirici, selu u opštini Petrovac na Mlavi, sinoć je održan treći „Balkanski festival vlaške kulture i običaja“ u organizaciji Mesne zajednice Manastirica, KUD "Jovica Janković Turku", Kulturno prosvetnog centra i Pokreta vlaškog ujedinjenja. 

Publika je uživala u bogatstvu zvuka, nošnji,  igara i najlepših vlaških pesama, što i jeste cilj festivala – očuvanje bogate kulture i tradicije Vlaha. Nastupila su sledeća kulturno-umetnička društva: domaćin „Jovica Janković Turku“ iz Manastirice, „Penzioner“ iz Zaječara, „Korak po korak“ iz Petrovca, „Vuk Karadžić“ iz Stamnice, „Vlaole“ iz Vlaola, „Majdanpek“ iz Majdanpeka, „Lala Kojadinović“ iz Šetonja, „Rečica“ iz Rečice, „Tadej Vitovnički“ iz Vitovnice, „Osanica“ iz Osanice, „Braća Trajić“ iz Starčeva i „Neresnica“ iz Neresnice. 

Ansambli i solisti nastupali su u pratnji Narodnog orkestra „Serbia“ KPC iz Petrovca, pod upravom Miodraga Lukića.

Nagrađeni najbolji

KUD „Majdanpek“ dobio je nagradu za najbolji folklor, a za najbolje igrače proglašeni su Aca Petrović iz KUD-a „Rečica“ i Jovana Radojković iz KUD-a „Vuk Karadžić“ iz Stamnice. 
Najbolji instrumentalista na festivalu je Teodora Vladić iz KUD-a „Vlaole“, a za najbolju vokalnu solistkinju proglašena je Andrijana Jovanović iz Manastirice.

Pored toga, održan je izbor za najlepšu Vlajnu. Žiri koji je radio u sastavu Saša Živojinović, Dragan Vekić i Igor Cvetanović, doneo je odluku da titulu najlepša Vlajna ponese Jovana Stojanović iz Starčeva, prva pratilja je Aurora Milovanović iz Stamnice, a druga Anastasija Cvetković iz Majdanpeka. 

To Top