Održana 52. Skupština Udruženja pčelara Požarevca (FOTO)

Požarevac

Događaji

Održana 52. Skupština Udruženja pčelara Požarevca (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Održana 52. Skupština Udruženja pčelara Požarevca (FOTO)

Udruženje je osnovano 1970. godine i u toku su pripreme za obeležavanje jubileja – 50 godina postojanja. Prva skupština brojala je 117 članova.

„Poslednjih osam godina Udruženje je doživelo procvat i trenutno imamo više od 300 članova. Trenutno je primetna mala stagnacija, jer su naišle lošije godine i pojedini pčelari su odustali. Verujem da će se vratiti, jer ko jednom uđe u pčelarstvo tu je celog života“, rekao je Dejan Milošević, dosadašnji predsednik Udruženja.

 

Dejan Milosević, dosadašnji predsednik Udruženja pčelara Požarevac

Milošević je dalje naveo da Udruženje pčelara poslednjih četiri - pet godina kupuje opremu za potrebe svojih članova. Prošle godine Udruženje je nabavilo opremu vrednu pola miliona dinara: odstranjivač vlage iz meda, mašinu za topljenje voska i laboratorijski aparat koji određuje četrdeset parametara kvalitata meda. Udruženje trenutno poseduje opremu vrednu više od 1,8 miliona dinara.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, pohvalio je rad Udruženja i smatra ga jednim od najbolje organizovanih.

„Pored uproščavanja birokratije koja se odnosi na pčelarstvo, upoznati smo i preko NELED – ove kampanje zaštite pčela, čiji smo bili sastavni deo i sa najznačajnijim faktorima koji ugrožavaju život pčela. Tu prvenstveno mislim na njihovo trovanje do kojeg dolazi usled prakse zaprašivanja krpelja i komaraca iz vazduha ili neodgovorne upotrebe pesticida u poljoprivredi, od kojih su mnogi nedozvoljeni i nabavljeni na crnom tržištu“, rekao je gradonačelnik.

 

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca

Spasović je najavio da će lokalna samouprava u saradnji sa pčelarima ponovo mapirati grad, ali nažalost, postoje lokacije gde je nemoguće drugačije zaprašivanje nego iz vazduha.

Sonja Paunović, šefica Republičke veterinarske inspekcije, podsetila je da se od prošle godine objekti za pčelarstvo ne odobravaju nego registruju. Zahtevi za registraciju su smanjeni i prilagođeni da svako može da se registruje.

„Prostorija mora da bude pogodna za održavanje higijene, jer je med hrana kao i svaka druga životinjskog porekla i treba da ima toplu i hladnu vodu, po mogućstvu pločice ili pod koji može lako da se održava“, kazala je ona.

 

Sonja Paunović, šefica Republičke veterinarske inspekcije

Paunović je dodala da sada proizvođači podnose zahtev ministarstvu. Postoji obrazac za zahtev koji je preko udruženja dostupan pčelarima. Za sve informacije pčelari treba da se obrate Republičkoj veterinarskoj inspekciji, koja kasnije izađe na teren da proveri navedene podatke u zahtevu ministarstvu.

Skupština Udruženja pčelara je bila i izborna, a rezultati će biti saopšteni naknadno.

Radno predsedništvo

To Top