Održana 55. smotra „Homoljski motivi“

Kučevo

Kultura

Održana 55. smotra „Homoljski motivi“

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Proteklog vikenda Kučevo je 55. put bilo prestonica tradicionalne igre i pesme.

Glavnog dana manifestacije, u subotu 3. juna, na platou ispred pošte u Kučevu održani su prvi „Dečiji homoljski motivi“. Dečji program smotre otvorila je najmlađa grupa domaćina, članovi folklornog ansambla Centra za kulturu „Dragan Kecman“ iz Kučeva, koji postoji skoro tri decenije.

U nastavku programa nastupili su mladi folklorci iz Stamnice, iz Doma za decu i lica ometena u razvoju “Dr Nikola Šumenković“, Kulturno-umetničko društvo „Dukat“ iz Simićeva, Gradski ansambl narodnih igara i pesama Požarevac – GANIP, Ansambl narodnih igara i pesama Smederevo, KUD „Oplenac“ iz Topole, KUD „Ljubomir Ivanović Gedža“ iz Kovačevca i dečije folklorne grupe iz Radenke i Voluje.

Učešće su uzeli i gosti iz dijaspore - Aleksa Lacković, učenik trećeg razreda osnovne i četvrtog razreda niže muzičke škole u Beču, izveo je na violini dve numere, a najmlađi članovi Udruženja „Mladost“ iz Loniga izveli su splet vlaških igara.

Glavni program 55. „Homoljskih motiva“ počeo je tradicionalnim defileom učesnika smotre ulicama Kučeva, a potom je usledio koncert narodnih umetnika koji je otvorio besedom Vrhovni pastir Homolja Lepomir Ivković. Prisutnima se obratio i predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić.

,,Zlatna vatra danas gori u Homolju, a iznad nje od tkanice duga, napisali su neki mudri ljudi opisujući prve „Homoljske motive“. Danas smo mi čuvari te vatre, prihvatili smo se odgovornog posla da plamen održavamo, a tkanje učinimo što šarenijim i bogatijim. Plamen narodne tradicije, mudrost prethodnih pokoljenja osvetliće nam budućnost i pokazati put“, kazao je Rajičić.

Prisutnima se obratio i Renato Randon, zamenik gradonačelnika opštine Lonigo u Vićenci, koji je pozdravio sve prisutne i ukazao na značaj očuvanja tradicije i kulture srpskog naroda u inostranstvu.

Na ovogodišnjoj smotri nastupili su: ansambl Centra za kulturu ,,Dragan Kecman“ iz Kučeva, KUD Ilinsko Vrelo iz Ilina, OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke, Stefan Radovanović iz Metovnice, Škola tradicionalnih instrumenata iz Bora, KUD „Vlaško kolo“ iz Osanice, pevačka grupa „Arija“ iz Malog Crnića, KUD „Krivelj“ iz Krivelja, pevačka grupa „Studenac“, KUD „Štule“ iz Voluje, KUD „Tehnička škola“ iz Žagubice, KUD „Sedmica“ iz Ugrinovaca, KUD „Mladost“ Lonigo iz Italije, zdravičar Vlasta Bačilović, KUD „Neresnica“ iz Neresnice, solisti Marina Marić, Danijela Marković, Milica Filipović, Stana Germanović i Mihaela Frfulanović.

Ovogodišnja smotra završena je koncertom pevačice narodne muzike Zorice Brunclik u centru Kučeva.

To Top