Održana promocija zbornika dokumenata o požarevačkoj železnici

Požarevac

Događaji

Održana promocija zbornika dokumenata o požarevačkoj železnici

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je u svečanoj sali Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ održana promocija devetog zbornika dokumenata „Razvoj saobraćajne službe požarevačke železnice u Dunavskoj banovini 1929-1941 – odabrana dokumenta“ iz edicije „Zbornici dokumenata“ Istorijskog arhiva Požarevac.

Po rečima Jasmine Nikolić, direktorke Istorijskog arhiva Požarevac, u prethodnoj godini obavljena su opsežna arhivska istraživanja, nakon kojih je usledio odabir arhivskih dokumenata o razvoju saobraćajne službe požarevačke železnice u periodu Dunavske banovine, iz fundusa Arhiva Jugoslavije, Arhiva Vojvodine, Istorijskog arhiva Požarevac i Železničkog muzeja u sastavu ,,Železnice Srbije“ ad u Beogradu.

,,Pred vama je zbornik od 63 arhivska dokumenta koja govore o požarevačkoj železnici u tom periodu, priređivača  Mirjane Stepanović, Milana Stankovića i Dragane Jovanović, arhivskih poslenika iz Istorijskog arhiva Požarevac. Drago mi je da danas u godini jubileja, 75 godina od osnivanja Istorijskog arhiva Požarevac, možemo da predstavimo poslednji objavljeni naslov u okviru edicije ,,Zbornici dokumenata“, a publikacija je objavljena pod pokroviteljstvom grada Požarevca“, rekla je Nikolić.

Prisutni na promociji

Ona je naglasila značaj edicije ,,Zbornici dokumenata“ Istorijskog arhiva Požarevac koja je osnovana 2011. godine uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Podsetila je na prvi naslov zbornika dokumenata koji je te godine objavljen pod nazivom ,,Dvor i porodica Knjaza Miloša u Požarevcu 1825-1839“.

Mirjana Stepanović, viši arhivist i priređivač zbornika, rekla je da su u toku istraživanja u dokumentima naišli na impozantne činjenice koje svedoče o postajanju jedne radne organizacije koja je krenula sa izgradnjom 1910. godine.

,,Ministarstvo finansija je potpisalo ugovor 1929. godine sa firmom sa sedištem u Njujorku koja je omogućila da se krene u realizaciju požarevačke železnice. Ovako kako je sada vidite identična je bila u tom periodu, samo je u kasnijim godinama dobila sprat više. Od 1929. godine do 1941. godine, po arhivskim dokumenata, bilo je 200 zaposlenih ljudi u požarevačkoj železnici. Ona je u tom periodu bila pod okriljem Novog Sada, jer smo tada pripadali Dunavskoj banovini“, objasnila je Stepanović.

Jasmina Nikolić i Mirjana Stepanović

Na promociji publika je mogla da vide na slajdovima, između ostalog, dokumenta sa potpisima Ministarstva finansija, dokumenta dolazaka i odlazaka radnika na posao i dokumenta kako su izgledali memorandumi toga vremena.

To Top