Održani „Dani gljiva i bilja Homolja“

Žagubica

Događaji

Održani „Dani gljiva i bilja Homolja“

Foto: zagubica.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Da je priroda izvor hrane i zdravlja pokazala je još jedna manifestacija proteklog vikenda u Krepoljinu.

Manifestacija je okupila više od 200 učesnika iz ekoloških društava iz Bora, Požarevca, Petrovca ,Novog Sada i drugih gradova. Učesnici su zajedno sa učenicima  i nastavnicima OŠ „Jovan Šerbanović” Krepoljin, prvog dana prikupljali gljive i bilje, koje su obeležene od stručnih lica, da bi potom bila postavljena izložba sa oko 150 eksponata. Izložbi su prisustvovali članovi Mikološkog društva Srbije, kao i mnogobrojni  ljubitelji prirode.

Vladan Milošević, predsednik Ekološkog društva „Studenac“, istakao je da je uprkos sušnom periodu koji ne pogoduje gljivama, prikupljeno dosta gljiva na terenu, te da je i ove godine organizovana uspešna izložba.

Drugi dan manifestacije obogaćen je mnogobrojnim sadržajima kao što je kviz u kome su najmlađi pokazali zavidno znanje u raspoznavanju gljiva i bilja, kao i predavanje na temu „Suživot ljudi i krupne divljači u Homolju“  - dr Branislava Živkovića, kome su prisustvovali zamenik predsednika opštine Predrag Ivković, pomoćnik predsednika opštine Dušan Milosavljević, kao i eminentni stručnjaci u oblasti mikologije. Za sve goste nakon programa priređena je ekološka trpeza  u organizaciji Tehničke škole Žagubica.

Za učenike Tehničke škole manifestacija predstavlja priliku da se edukuju i steknu nova znanja u oblasti pripreme hrane od gljiva.

Mikica Petrović, biolog i član Ekološkog društva „Studenac”, osvrnula se na važnost prepoznavanja lekovitog bilja, koje se u značajnoj meri može primenjivati za lečenje različitih bolesti  ukoliko ste edukovani , a manifestacija „Dani gljiva i bilja Homolja“ je prava prilika za to.

Organizator manifestacije je Ekološko društvo „Studenac” Krepoljin , suorganizator Turistička organizacija opštine Žagubica, generalni pokrovitelj opština Žagubica.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top