Oko pet miliona evra uloženo u Petrovac posle poplava (FOTO)

Petrovac

Događaji

Oko pet miliona evra uloženo u Petrovac posle poplava (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Delegacija Svetske banke i direktor Kancelarije za javna ulaganja obišli su objekte čija se rekonstrukcija finansira iz kancelarije.

Obnovljena je OŠ "Žarko Zrenjanin" Veliko Laole, odeljenje u Krviju i OŠ "Sveta Mihajlović" u Burovcu, nakon poplave. Takođe su u toku i radovi na rekonstrukciji mosta u centru Petrovca koji se finansiraju prekoKkancelarije za javna ulaganja.

Delegaciju su činili: Stephen Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, Mariam J. Sherman, direktorka strategije i operacija za Evropu i centralnu Aziju, Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Hermina Vuković, Vesna Kostić i Dubravka Stanić iz Svetske banke. Ispred opštine Petrovac na Mlavi domaćini su bili predsednik opštine Duško Nedinić i njegov pomoćnik Boris Gvozdić.

Videli smo danas dve prelepe škole, vidmo veliki napredak kada je rekonstrukcija mosta u pitanju. Vidim da je bilo opravdano ulaganje republike u infrastrukturu na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi posle poplava 2018. godine. Moram da podestim da je preko kancelarije Vlada Srbije uložila blizu pet miliona evra i to u radove na obnovi javnih objekata, lokalne infrastukture, mosta, lokalne preventivne infrastrukture. Samo radovi na lokalnim vodotokovima vredni su blizu million evra, samo na brani na reci Busur odakle je poteklo gro štete iz 2018.godine, Vlada Srbije je preko kancelarije uložila 1,5 miliona evra. Mislim da je efekat koji smo postigli daleko prevazilazi vrednost tog ulaganja. Moram da napomenem da su sredstva koja su uložena, sredstva iz jedne posebne linije Svetske banke. Meni je posebno zadovoljstvo što su njihovi predstavnici danas sa nama, da se i svojim očima uvere u sve projekte na koje je potrošen novac koji su nam dali. Srbija je prva zemlja u regionu kojoj je specijalna linija odobrena, koja služi brzom mobilisanju finansijskih sredstava za sva ulaganja neophodna u obnovu nakon elementarnih nepogoda u Srbiji”rekao je Marko Blagojević.

Marko Blagojević, direktor kancelarije

Dodao je da je Srbiji specijalna linija odobrena nakon svih spovedenih mera i nakon usvajanja programa za upravljanje rizikom od elementarnih nepogoda, kao i nakon usvajanja novog zakona o smanjenju rizika od katastrofe i upravljanju u vanrednim situacijama koji je Skupština usvojila krajem 2018.godine.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić rekao je da je njegov glavni zadatak juče bio da ukaže koliko ta ulaganja znače za opštinu Petrovac na Mlavi.

“Rekonstuisane škole nisu važne smo zbog broja đaka koji je pohađaju, tu se nalaze i delovi vrtića, kulturno umetnička društva, sportske organizacije i mesne zajednice koriste te škole. Objasnio sam zašto je bilo opravdano uložiti ta sredstva. Rekonstrukcija mosta je od neprocenjive važnosti za opštinu Petrovac na Mlavi. Ovaj most je žila kucavica čitave opštine. Kada su u pitanju sredstva koja su uložena u zaštitu od poplava, objansnio sam kakav je položaj opštine Petrovac na Mlavi, koliko smo poplava imali. Da smo od 1945. do 2016.godine jednom vrlo malo uložili, a 2019.godine dosta uložili u žastitu od poplava. Takođe sam objasnio da je budžet opštine sa jedne strane jako mali i da spadamo u grupu najnerazvijenijih opština. Sa druge strane opština je jako velika i prostire se na 625 kvadratnih kilometara, imamo 33 naselja i grad i da je svakom građaninu opštine Petrovac na Mlavi pre svega bitan asfalt, vodovod, kanalizacija i slično. Mi moramo da menjamo taj način razmišljanja, ulaganja i budžetiranja i moramo iz svojih sredstava u vodotokove drugog reda da ulažemo jer to je preventiva. Mi moramo da mislimo na preventivu koja predstavlja opštu korist, a kada su druge stvari u pitanju, za njih ćemo raditi projekte i više pomoći čemo tražiti iz Beograda”, rekao je Nedinić.

Duško Nedinić

Na kraju dodao da lokalna samouprava na sve načine pokušava da promeni svest ljudi i da konačno sami počnemo da više vodimo računa o životnoj sredini i okolini u kojoj živimo.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top