Opozicija traži od predškolske ustanove da promeni odluku

Požarevac

Saopštenja

Opozicija traži od predškolske ustanove da promeni odluku

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U našu redakciju stiglo je saopštenje povodom, kako se navodi diskriminacije dece i roditelja u PU “Ljubica Vrebalov” Požarevac, čiji su potpisnici Udruženje Jasno i glasno, Dosta je bilo, Pokret Dveri, Vlaška stranka “Most” i SDS. Saopštenje prenosimo u celosti.

Polazeći od zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije i na osnovu instrukcija Ministarstva prosvete kojom je predviđeno da će od 4. novembra vrtić moći da pohađaju samo deca čija su oba roditelja u radnom odnosu, potpisnici saopštenja izražavaju najoštriji protest i zahtevaju stavljanje ove odluke van snage kao neustavne i nezakonite.

“Ovom odlukom krše se norme Ustava Republike Srbije kao najvišeg pravnog akta, kao i norme Zakona o zabrani diskriminacije koje zabranjuju bilo kakvo stavljanje u neravnopravan položaj građana po bilo kom osnovu, izuzev mera pozitivne diskriminacije zarad poboljšanja položaja marginalnih grupa. Ona je protivna i Pravilima ponašanja dece, zaposlenih i roditelja u PU Ljubica Vrebalov koja zabranjuju diskriminaciju po bilo kom osnovu i stavljanje u nepovoljan položaj zbog bilo kog ličnog svojstva.

Potpisinici saopštenja takođe smatraju da je ova odluka protivna normama i duhu Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji predviđa ciljeve i svrhu ovih ustanova, a to nije samo svrha čuvanja dece, već i podrška: staranju o celovitom razvoju i dobrobiti deteta predškolskog uzrasta, pružanje uslova i podsticaja deci da razvijaju svoje kapacitete, proširuju iskustva i izgrađuju saznanja o sebi, drugim ljudima i svetu, podrška vaspitnoj funkciji porodice, vaspitanju i obrazovanju i uključivanju u društvenu zajednicu, kao i razvijanju potencijala deteta kao pretpostavke za dalji razvoj društva i njegov napredak.

Smernice ministarstva, niti bilo kakvi akti nižeg ranga ne mogu biti izvor prava iznad ustava i zakona, pa ni u ovom slučaju to nije moguće. Ova odluka doneta suprotno načelu vladavine prava i ne uvažava pravne norme najviše snage, ne uzima u obzir najviši interes deteta i svrhu vaspitno-obrazovnog rada u predškolskim ustanovama, te uvodi diskriminatroni osnov radnog odnosa roditelja, ne uvažavajući specifične okolnosti da mnogi roditelji rade bez zvanične prijave, te ne postoji mogućnost dokazivanja radno-pravnog statusa.

Imajući navedeno u vidu, zahtevamo hitno stavljanje van snage ove odluke, te ćemo u suprotnom biti prinuđeni da pokrenemo postupak ocene ustavnosti i zakonitosti pred Ustavnim sudom.

Svi roditelji koji su zaključili ugovor sa predškolskim ustanovama pred zakonom su jednaki, oni i njihova deca imaju jednaka prava i ne postoji niti jedan valjani pravni osnov za diskriminatorno postupanje i pravljenje razlika po osnovu radnog odnosa roditelja”, navodi se u saopštenju.

To Top