Opšte mere prevencije u sezoni gripa

Braničevo

Zdravlje

Opšte mere prevencije u sezoni gripa

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Pored vakcinacije, koja predstavlja najefikasniji vid prevencije protiv virusa gripa, neophodno je svakodnevno sprovoditi opšte mere prevencije.

Pre svega neophodno je izbegavati kontakt sa zaraženim osobama u toku prva dva-tri dana od početka njihove bolesti, potom redovno i temeljno prati ruke toplom vodom (posebno značajno za malu decu) i izbegavanje dodirivanja usta i nosa (najčešći putevi ulaska virusa u organizam).

Tu je i nošenje zaštitne maske tokom kontakta sa zaraženom osobom, ali i ukoliko imate grip, kako bi se sprečio dalji prenos infekcije na druge.

Mere prevencije su i izbegavanje mesta okupljanja većeg broja ljudi za vreme sezone gripa, pravilno odlaganje upotrebljenih maramica (nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće), ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam.

U mere prevencije spadaju redovno provetravanje i osunčavanje prostorija, čišćenje, usisavanje, vlažno prebrisavanje podova i čišćenje predmeta opšte upotrebe - mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke prati u veš mašini, a plastične u toploj sapunici), navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top