A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Optimizmom i trčanjem savladao multiplu sklerozu - život - multiple skleroza
Optimizmom i trčanjem savladao multiplu sklerozu

Požarevac

Društvo

Optimizmom i trčanjem savladao multiplu sklerozu

Foto: Privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv multiple skleroze. Slobodan Jotić iz Petke već 13 godina snagom volje pobeđuje ovu bolest i poručuje da mu je trčanje spasilo život.

Multipla skleroza je vrsta autoimune bolesti koja u većini slučajeva ne utiče na dužinu, već na kvalitet života. Vremenom može doći od delimičnog do potpunog invaliditeta, bolest je potupno nepredvidiva. Nazivaju je i „bolest sa hiljadu lica" zbog njenih simptoma.

Ipak, dijagnoza multipla skleroze nije „smak sveta“. Primer za to je Slobodan Jotić iz Petke kod Požarevca. Kome je bolest dijagnostikovana 2006. godine.

„Već punih 13 godina bolujem od ove bolesti, čim sam saznao za dijagnozu pokušao sam da se ja prilagodim njoj, promenio sam način razmišljanja, ponašanja, ishrane... Pokušao sam da se sprijateljim sa njom kako bih je lakše pobedio. Godinama se ona opirala, zadavala mi je puno udaraca, od gubitka vida, paralize delova tela, hroničnog umora, vrtoglavice i još puno simptoma, da bih je na kraju ipak ukrotio. Sam naziv „multipla“ znači da napada iz više pravaca, tako sam i ja napao nju, od terapije lečenja visokim dozama vitamina D3, vaskularnom intervencijom na jugularnim venama vrata, pozitivnim stavom i razmišljanjem, pa konačno i trčanjem“, priča Jotić za portal E- Braničevo.

Smatra da mu fizička aktivnost dosta pomaže i da je ključna stvar koja je donela prevagu u borbi protiv bolesti.

„Sa fizičkom aktivnošću krenuo sam pažljivo, uvek sam osluškivao svoje telo, kada mi je signaliziralo da stanem, ja sam stao, kada mi je signaliziralo da trčim, sa zadovoljstvom sam trčao.  Naravno, ne postoji bolje i prirodnije aktivnosti od kretanja na otvorenom“, priča on.

Ljudima obolelim od ove, ali i drugih bolesti, Jotić je poručio da borba nema alternativu.

„Pored borbe obavezan je i pozitivan stav i pogled na svet. Naravno, i osmeh na licu. Sve su to neke sitnice, ali verujte, te sitnice život znače. A što se zdravih ljudi tiče, ne bih im pričao o bolesti, već bih im poručio da cene svoje zdravlje, kako fizičko tako i mentalno. Mnogo je bitno da ovu izreku imaju uvek u podsvesti: „Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu- da bude zdrav“, zaključio je Slobodan Jotić.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top