otuzan-novinarski-hleb

Požarevac

Info

Otužan novinarski hleb

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Stav portala „eBraničevo“ o odnosu lokalnih političara prema novinarima, ali i o odnosu među samim novinarima

Stav portala „eBraničevo“ o odnosu lokalnih političara prema novinarima, ali i o odnosu među samim novinarima


Redakcija Regionalnog internet portala „eBraničevo“ zabrinuta je zbog tvrdnji urednika  Informativnog programa  Boom 93, Uroša Uroševića, da ovih dana dobija pretnje da će biti prebijen, čime je ugrožena njegova bezbednost.Oštro osuđujemo ovaj čin svaku vrstu nasilja prema medijskim radnicima. Ujedno, pozivamo nadležne pravosudne i policijske organe da odmah ispitaju navode Uroševića, otkriju ko mu preti i adekvatno sankcionišu ovo krivično delo i omoguće sigurnost i nesmetan rad novinarima u Požarevcu.


Regionalni internet portal „eBraničevo“ nikako ne podržava ni ponašanje Srpske napredne stranke u Požarevcu čiji su predstavnici novinaru lokalnog radija „ Boom 93“pre nekoliko dana  uskratili pravo da prisustvuje njihovoj konferenciji za štampu.


Ne želimo, međutim, da ulazimo  u pozadinu celog događaja, niti  da budemo uvučeni u lične obračune, sukobe, prozivke  i optužbe između te dve strane.Zato smo odlučili da ne objavimo ni saopštenje SNS, ni reakciju radija Boom 93.


Naš portal nije prisustvovao konferenciji SNS na kojoj je došlo do incidenta, te je izostao i izveštaj sa tog događaja.Rat saopštenjima koji je potom usledio, bio bi nadogradnja nečega što se nije ni pojavilo na „eBraničevu“,a to je, iz ugla bilo koje, iole suvisle uređivačke politike, nedopustivo.

 
Ipak, to ne znači da želimo da ćutimo na pokušaje bilo kojih lokalnih političara , nosilaca javnih funkcija ili onoh koji na njih pretenduju, da na ovaj način disciplinuju medije ,diskriminišu i ometaju protok slobodne reči.  Naprotiv.


Neobjavljivanje saopštenja takođe ne znači da samtramo da je problem koji trenutno imaju naše kolege, samo njihov problem,niti da kršimo zakon o javnom informisanju na koji se pozvala SNS u zahtevu da  objavimo njihovo viđenje stvari.


Međutim, Boom 93 nema našu podršku u prozivanju i etiketiranju  kolega koji nisu prisustvovali konferenciji za medije povodom krivične prijave protiv njihovog  urednika Informativnog programa.  Tome su nažalost posvetili čitav članak na svom internet izdanju, uz bombastičan i optužujuć naslov na račun struke.Čitaocima se sugeriše  da se  svi požarevački novinari, osim jedne koleginice, valjda plaše vlasti, šuruju sa njima ili su, u najmanju ruku, nekolegijalni i nije  ih briga za profesiju .


Ne ulazeći u motive ostalih kolega da se ne pojave na toj konferenciji ( o tome bi trebalo dobro da se preispita organizator), portal „eBraničevo“ jedini od lokalnih medija nije ni pozivan.Naši čitaoci to moraju da znaju.


Uredništvo Boom-a je u svom tekstu kojim se“ zahvaljuju“ kolegama koji nisu došli, prećutali da „eBraničevo“ nisu ni pozvali, a kamoli da objasne zašto. Slučajno ili ne, svrstani smo  u nekakav koš  „izdajnika“ profesije.


Samo par dana potom, novinar tog medija, u trenutku kada su mu aktivisti SNS saopštili da napusti  stranačku konferenciju , pitao je pred ostalim kolegama:“ Da li su ovi ostali novinari stranački novinari?
To je u svom tekstu napisao i sam Boom 93.


Poturanje ovakvih teza takođe je opasno po profesiju, možda koliko i odnos lokalne vlasti prema kolegama iz tog radija.


Nadamo se da će Boom 93 ovo shvatiti kao našu podršku, uz izvesne zamerke.Replike i prepiske nisu naša namera, a pogotovo ne medijski rat. Mediji danas imaju mnogo važnije frontove i baš je to poenta ovog  teksta.


Želimo da se zajedničkim snagama usprotivimo svim  eventualnim političkim pritiscima, da u Požarevcu, ali i celom Braničevu, stvorimo pristojnu atmosferu za rad novinara. Da bismo to postigli moramo najpre pospremiti sopstveno dvorište. U njemu moramo gajiti istinu,međusobnu pomoć, profesionalnost, lepu reč za kolege, poštovanje, solidarnost...Iz novinarskog dvorišta odmah, kao najgoru pirevinu moramo „iščupati“  politiku, a potom sujetu,nekolegijalnost, uvrede, saplitanje, konkureciju, pa i diskriminaciju među kolegama.


Svi mi jedemo isti, otužan hleb sa sedam kora.  I svako ima svoje parče.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top