Otvorena izložba “Italija kakvu još niste upoznali“

Požarevac

Kultura

Otvorena izložba “Italija kakvu još niste upoznali“

Foto: S.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti otvorena je posthumna izložba fotografija „Italija kakvu još niste upoznali“ , arhitekte Nemanje Bogdanovića.

Na otvaranju izložbe publici se najpre obratila istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja, Marina Radosavljević, koja je istakla da su mesta puna kulturno-istorijskih spomenika mamila Bogdanovićev pogled kroz ekran telefona, u kome je spoj sakralne i profane, od antičke, pa sve do novije arhitekture, zajedno sa igrom oblika gradskih prizora i predela, prikazao jednu od glavnih odlika Italije – živost i živopisnost na svakom uglu.

Snežana Bogdanović, majka preminulog autora, približila je posetiocima ličnost svog sina predstavivši ga kao ljubitelja putovanja, fotografije, lepota Italije iz čega se i izrodila izložba „Italija kakvu još niste upoznali“.

Požarevac je četvrti grad u kome gostuje Bogdanovićeva izložba, posle koga nastavlja put širom Srbije. Izložba je otvorena do 9. juna, a ulaz je slobodan.

O autoru

Nemanja Bogdanović je rođen 1987. godine u Aranđelovcu gde je i završio osnovnu i srednju školu, nakon čega je u Beogradu završio Arhitektonski fakultet. Govorio je nemački, francuski, engleski i italijanski jezik.

Tokom desetak godina putovanja Italijom, posetio je 18 italijanskih regija, obišao više stotina mesta. Znamenitosti, svakodnevnicu i nezaboravne trenutke u Italiji, ovekovečio je mobilnim telefonom u više hiljada fotografija. Tako je došlo do saradnje sa Italijanskim kulturnim centrom i prve samostalne izložbe “Italija kakvu još niste upoznali”.

Nemanja je iznenada preminuo 31. maja 2021. godine u 34. godini života.

To Top