Otvorena izložba, prikazan film, a večeras nastupa Velizar Matušić (FOTO)

Kučevo

Kultura

Otvorena izložba, prikazan film, a večeras nastupa Velizar Matušić (FOTO)

Foto: CZK Kučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Drugog dana festivala „Truba Miroslava Mileta Matušića“, otvorena je izložba fotografija Vladimira Petrovića i prikazan je film „Pusti me da nađem srcu lek", autora Miloša Čolića.

Izložba nosi simboličan naziv „Homolje-out of fokus“, odnosno „Homolje van fokusa“. Ovaj ciklus fotografija nastao je prilikom etnoloških istraživanja koja su sprovedena, pod okriljem Centra za kulturu, u aprilu i maju prošle godine, prilikom kojih je Vladimir Petrović beležio dokumentarnom fotografijom čitav proces istraživanja. Vladimirov talenat za fotografisanje doprineo je da, pored dokumentarne vrednosti, fotografije  dobiju i umetničku dimenziju.

“Homolje van fokusa“ predstavlja trag u vremenu ljudi koji žive  potpuno skrajnuti iz fokusa javnosti i sela koja postaju gotovo pusta zbog velike migracije stanovništva u gradove i zbog odlaska na privremeni rad u inostranstvo, a taj trend traje već nekoliko decenija unazad.

Vladimir ciklusom fotografija, predstavljenim na ovoj izložbi, stavlja u fokus  ljude i predele, ali i otvara mnoga bolna pitanja na koja naše društvo ne nalazi odgovore i od kojih javnost okreće glavu.

„Samo retki  i dalje vode i istrajavaju u svojoj borbi sa  vetrenjačama, razotkrivajući pokriveno. Vodeći borbu koju ne mogu ni dobiti ni izgubiti, a Vladimir je jedan od njih“, istakla je otvarajući izložbu Jasmina Blagojević, direktorka Centra za kulturu "Veljko Dugošević" Kučevo.

Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu do 1.septembra.

Nakon otvaranja izložbe usledila je projekcija kratkometražnog srpskog filma „Pusti me da nađem srcu lek“, mladog reditelja Miloša Čolića. Glavne uloge u ovoj ljubavoj drami, koja traje 45 minuta, tumače Mirjana Karanović i Vučić Perović.

„Pusti me da nađem srcu“ lek je Čolićev diplomski film na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, na katedri za filmsku i TV režiju. Snimljen je za 10 dana na lokacijama Velikog Gradišta, Golupca i okolnih sela. Miloš Čolić je rodom iz tog kraja i uvek su ga intrigirale priče o vlaškoj magiji i sličnim verovanjima.

Trećeg dana festivala na programu je koncert Velizara Matušića sa prijateljima koji će se održati na letnjoj pozornici ispred centra za kulturu Kučevo. Koncert počinje večeras u 20:30 sati. 

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top