Parametri koje u vazduhu meri Zavod za javno zdravlje nemaju neprijatne mirise

Požarevac

Zdravlje

Parametri koje u vazduhu meri Zavod za javno zdravlje nemaju neprijatne mirise

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Konačne rezultate merenja zagađujućih materija u vazduhu u Požarevcu ZZJZ će imati krajem avgusta. Preliminarni rezultati pokazuju da u ovom trenutku nema povećanih vrednosti parametara koje merimo, navode u ovoj ustanovi.

Nijedan od  parametara koji Zavod za javno zdravlje Požarevac određuje u vazduhu Požarevca nema neprijatan miris koji se ovih dana oseća u gradu, kažu oni.

Na osnovu ugovora sa Gradskom upravom Grada Požarevca za usluge merenja zagađujućih materija u vazduhu u Požarevcu, Zavod za javno zdravlje Požarevac tokom 2019. godine na dnevnom nivou vrši sistematsko merenje na četiri merna mesta: Centralna apoteka, Železnička stanica, OŠ „Kralj Aleksandar I“ i Bradarac ambulanta, i to sledećih zagađujućih materija: sumpor dioksida, azot dioksida i čađi.

Merenje koncentracije PM10 čestica (čestice prisutne u vazduhu, 10 nanometara aerodinamičkog prečnika) vrši se na dnevnom nivou na mernom mestu benzinska stanica NIS Petrol u ulici Čede Vasovića, dok se merenje za olovo, arsen, kadmijum, nikl i benzo(a)piren u PM10 česticama obavlja svakog trećeg dana.

Na mesečnom nivou vrši se i sistematsko merenje taložnih materija u kojima se određuju pH, elektroprvodljivost, sadržaj sulfata, sadržaj hlorida, sadržaj kalcijuma, sadržaj pepela, sadržaj sagorljivih materija  i sadržaj teških metala: kadmijum, olovo, cink i arsen. Sedimentatori u kojima se određuju taložne materije se nalaze na četiri lokacije i to su: ZZJZ Požarevac, Železnička stanica - pumpa, u ulici Partizanskoj i na vodoizvorištu sela Bradarac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top