Pavlović: Nikada ne bih dozvolio da se nešto otme od Ljubičeva

Požarevac

Događaji

Pavlović: Nikada ne bih dozvolio da se nešto otme od Ljubičeva

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, sazvao je konferenciju za medije povodom licitacije poljoprivrednog zemljišta JP „Ljubičevo“ koja je izazvala negodovanje dela javnosti.

Požarevački mediji objavili su prošle nedelje saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac u kome se navodi da je ukupno pet parcela, koje su kao državno poljoprivredno zemljište ustupljene na korišćenje Javnom preduzeću Ljubičevo, putem licitacije date u zakup na 15 godina jednom ponuđaču.

SSP POŽAREVAC: POKUŠAJ OTIMANJA LEGATA I ZADUŽBINE OBRENOVIĆA POD PLAŠTOM ZAKUPA ZEMLJIŠTA

Gradonačelnik Požarevca je održao danas konferenciju za medije kako bi objasnio šta se zapravo dogodilo i šta je grad preduzeo.

Po njegovim rečima, postupak za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini republike sprovodi se na osnovu programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Požarevca, na koju saglasnost daje resorno ministarstvo. Skupština grada Požarevca je obrazovala dve komisije: za izradu godišnjeg programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljita u državnoj svojini i za sporovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kaže Pavlović.

Prva komisija je imala zadatak da izradi predlog programa i da ga dostavi najpre ministarstvu na saglasnost, a zatim i Skupštini Požarevca na usvajanje.

Kako je objasnio, program se sačinjavao tako što su parcele bile obeležene u geografskom informacionom sistemu (GIS) baze Uprave za poljoprivredno zemljište od strane Republičkog geodetskog zavoda. U GIS ulaze sve parcele koje su u svojini RS bez obzira na upisanog korisnika. Nakon postupanja komisije i uklanjanja tada primećenih nepravilnosti, ministarstvo je dalo saglasnost na predlog godišnjeg programa 3. jula 2020. godine, koji je potom usvojen na Skupštini Požarevca 15. septembra. Tim programom obuhvaćene su sporne parcele u Ljubičevu.

„Ja kao gradonačelnik, kao ni Gradsko veće grada Požarevca, nismo imali nikakvih dodirnih tačaka sa izradom niti sa donošenjem programa, to odgovorno tvrdim. To su radile stručne službe uprave grada Požarevca, dakle prva komisija koja izrađuje program i druga koja je sprovela licitaciju. Niko od članova komisije, zbog čega sam ja izuzetno ljut i razočaran, još od jula 2020. godine kada sam obavljao funkciju zamenika gradonačelnika, nije signalizirao da su predmetne parcele ušle u program. Ubeđen sam da se javila greška“, istakao je Pavlović i dodao da je razočaran što u prvom koraku nije provereno da li je slučajno neka od ovih pet parcela ušla u program. 

Na osnovu usvojenog programa Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini objavila je oglas i izvršena je licitacija. Zbog epidemiološke situacije licitacija je sprovedena elektronski putem sajta Uprave za poljoprivredno zemljište. 

„Ni u postupku licitacije niko nas nije obavestio da postoje sporne parcele“, tvrdi gradonačelnik.

Potom je kreirana lista ponuđača i predlog odluke o davanju zemljišta u zakup koji je potpisao gradonačelnik. Na pitanje novinara ko je licitirao sporne parcele Pavlović je potvrdio da je zemljište licitirala kompanija „Filip“.

 „Na našu odluku ministartsvo je dalo saglasnost 1. aprila tekuće godine ali ugovor još uvek nije potpisan zato što smo već 12. aprila uočili grešku. Republičko pravobranilaštvo je 12. aprila, a JP „Ljubičevo“ 14. aprila uložilo žalbu na ovu licitaciju, kao i grad Požarevac. Nismo se sada oglasili zbog pritiska javnosti, mi se ovim bavimo od 10. aprila. Gledamo da ispravimo greške zbog našeg legata, zbog blaga koje imamo. Ja sam Požarevljanin i Kostolčanin, ja sam čovek koji će sutradan da prošeta ovim gradom kada ode sa funkcije. Prvo ja lično nikada ne bih dozvolio da se nešto otme od Ljubičeva“, naglasio je Pavlović.

On je podsetio da je ova vlast u prethodnom sazivu uradila mnogo po pitanju Ljubičeva, prvenstveno da postane samostalno i da bude uređeno kako bi privuklo turiste te da, kako ističe, nema nameru da otima zemljište od Ljubičeva i daje je nekom privatnom licu. 

„Sledeći korak je da Ljubičevo turistički malo bolje promovišemo. Da li mislite da ćemo ga bolje promovisati tako što ćemo centralni padok da damo u zakup i tamo obrađujemo poljoprivredno zemljište? To nikada niko neće uraditi, a ovde se javila greška. Uložili smo žalbu ministarstvu i po onome što ja znam, ova odluka nije konačna dokle god je  žalba na snazi i zato se nadam da će se pozitivno odgovoriti, jer niko nema interes da se ove sporne parcele daju u zakup“, kaže on.

Gradonačelnik smatra da zbog propusta stručnih službi vlast sada trpi kritike i najavljuje da će krivci za ove propuste snositi odgovornost. 

„Tražio sam od načelnika Gradske uprave da se sprovede disciplinski postupak. Nije prvi put da se greške koje se javljaju u radu prenose na najvišu instancu, a greške konstantno čine određeni pojedinci. Dosta je bilo zaklanjanje iza vlasti, jer vlasti se menjaju, a službe ostaju, ajde malo da povećamo disciplinu“, kazao je Pavlović.


 

To Top