Pavlović: Tražili smo način, zakonski nije moguće da grad daje donacije

Požarevac

Društvo

Pavlović: Tražili smo način, zakonski nije moguće da grad daje donacije

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Građani uzalud prikupljaju potpise za peticiju da se novac za organizaciju proslave Nove godine preusmeri na lečenje bolesne dece jer to, po rečima gradonačelnika, nije moguće.

Građani Požarevca pokrenuli su preko društvenih mreža peticiju da se novac iz gradskog budžeta namenjen za novogodišnju proslavu dočeka 2021. godine, kao i pravoslavne Nove godine, preusmeri na lečenje malih sugrađana Luke Nešića, Dušana Ratkovića, Pavla Paunovića i Aleksije Žigrai. Onlajn peticiju je do sada potpisalo oko 1.300 građana.

>>POŽAREVLJANI TRAŽE DA SE NOVAC ZA DOČEK 2021. PREUSMERI NA LEČENJE DECE<<

Na današnjoj konferenciji za medije koje je sazvao Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca i komadant Štaba za vanredne situacije, novinar portal E-Braničevo pitao je Palovića da li su čelnici grada razmotrili mogućnost da se novac za organizaciju novogodišnjih programa u gradu preusmeti za lečenje bolesne dece, kakav je njegov stav po tom pitanju i da li postoje zakonske mogućnosti da se to učini.

Zakonski nije moguće da nijedna lokalna samouprava daje donacije. Zakonski osnov u proteklim danima smo zaista razmatrali i tražili način. Ne postoji način i molim građane da nas shvate. Nema ništa bitnije od lečenja bolesne dece ali zaista grad Požarevac nema pravni osnov da daje donacije. Ono što mogu da obećam jeste, da ću svojim ličnim zalaganjem kontaktiram sve privrednike sa teritorije Požarevca i da ću svojim ličnim zalaganjem probati da prikupim sredstva za bolesnu decu“, rekao je Pavlović.

On je još dodao da je sa nekima tokom protekle nedelje već stupio u kontakt i da zaista ima dosta privrednika koji žele da pomognu.

Upitan da li je obavešten da će Užice sredstava namenjena za dodatno kićenje grada preusmeriti za lečenje bolesne dece i da li su možda kontaktirali sa njima, Pavlović je kratko rekao:

„Jesmo, ali ne želim da komentarišem postupke drugih gradova.“

Podsećamo da je Turistička organizacija grada Požarevca raspisala javne nabavke za pribavljanje i montažu novogodišnje rasvete. Za nabavku novogodišnjih elemenata izdvojeno je 5.416.667 dinara, a za montažu i demontažu 2. 333.333 dinara bez uračunatog PDV – a.

>>POŽAREVAC ĆE IMATI NOVU JELKU U CENTRU, U TOKU JE OTVARANJE PONUDA<<

Na ovu vest građani su burno reagovali, jer većina smatra da bi taj novac mogao da se preusmeri na nešto neophodnije u ovom trenutku, kao što je lečenje bolesne dece ili nabavka opreme za zdravstvene ustanove.

Gradonačelnik je rekao da je javna nabavka za novogodišnju rasvetu planirana 2019.godine, da se svake godine zanavljaju ukrasi, kao i da je video komentare na društvenim mrežama.

„U godinama iza nas bili smo kritikovani zbog te javne rasvete i zaista postoji želja da nam grad bude lepo okićen. Javne rasvete će biti, jer smatram da ne treba pre svega našoj deci oduzeti radost Nove godine. Bilo bi lepo da u ovim sumornim i depresivnim danima građani imaju okićen grad. Ne postoji način raskidanja i ukidanja javne nabavke, zakonski osnov ne postoji ni za to. Prekršili bismo zakon ako bi uplatili donaciju. Nije da grad ne želi, grad jednostvano ne može. Da je postoja načino siguran sam da bi i prethodne vlasti to radile, ali nisu mogle, ni prethodna vlast, ni ova“, istakao je Pavlović.

On je još dodao da 6.500.000 dinara nije opredeljeno samo za jelku već i za zanavljanje rasvete iz prethodnog perioda koja više ne radi.

„Imali smo želju da rasvetu proširimo i na ostale delove grada, a ne samo da sija centar. Jelka je samo jedan deo te javne rasvete, oko 1.000.000 dinara. To je nešto što mi ne nosimo kući, to je nešto što ostaje gradu. Tu javnu rasvetu koju nabavljamo u ovoj godini ćemo koristiti i u narednim godinama“, rekao je on.

Podsećamo da je grad i prošle godine opredelio značajnu sumu, tačnije oko 9, 7 miliona dinara za nabavku multimedijalne jelke, njenu montaži i demontažu, zatim projektora, ukrasa i dekorativne rasvete. Postavlja se pitanje zašto multimedijalna jelka koja je toliko plaćena neće krasiti požarevački kružni tok ove godine i gde se ona nalazi?

„Prošlogodišnja jelka za koju smo istrpeli velike kritike je u depou, ali će se iskoristiti ona platna i projektori za neke druge stvari, ali to ne bih sad da otkrivam. Ništa što je iskorišćeno i ništa što je kupljeno nije bačeno, to što je prošle godine nabavljeno biće iskorišćeno“, kazao je Pavlović.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top