Pećine – okosnica turizma u opštini Kučevo

Kučevo

Turizam

Pećine – okosnica turizma u opštini Kučevo

Foto: A.G., privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Opština Kučevo obiluje prirodnim atrakcijama koje nisu u dovoljnoj meri poznate široj javnosti, a neke od njih još uvek nisu u potpunosti istražene. To se pre svega odnosi na pećine kojih ima čak četiri na području ove opštine –Ravništarka, Ceremošnja, Dubočka i Ševička pećina, pa se i turizam ove opštine bazira uglavnom na njima.

U odnosu na druge delove Srbije, istočna, kojom dominira ogranak Karpatskih planina je manje poznata i posećivana, iako poseduje netaknute prirodne lepote. Turisti i avanturisti  mogu uživati na teritoriji opštine Kučevo u planinarenju, ispiranju zlata na reci Pek, ispijanju mineralne vode na izvoru i razgledanju prirodnih atrakcija, a po rečima Aleksandra Ilića, direktora Turističke organizacije Kučevo, speleološki turizam je težište razvoja turizma u ovoj opštini.

„Od desetak hiljada poseta koje ostvaruje opština Kučevo skoro 80 odsto je bazirano na speleološkom turizmu, odnosno na posetama pećinama. Pored toga imamo zlatonosnu reku Pek i demonstraciju tradicionalnog ispiranja zlata na ovoj reci, te turisti vrlo često povezuju to sa obilaskom pećina, a na kraju dobar provod začine tradicionalnom hranom iz našeg kraja“, kaže Ilić.

 Aleksandar Ilić

Na teritoriji opštine Kučevo nalaze se četiri pećine: Ravništarka, Ceremošnja, Dubočka i Ševička pećina. Ilić kaže da su posetioci generalno najviše zainteresovani za Ceremošnju, ali ona nažalost trenutno nije otvorena za posetioce zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

„Pećina Ceremošnja je proglašena još osamdesetih godina prošlog veka za zaštićeno prirodno dobro, odnosno spomenik prirode, a 1987. godine je otvorena za posete. To je jedna od najlepših pećina u Srbiji, čak je po lepoti ukrasa lepša od Resavske i mnogih drugih koje imaju veliki broj poseta. Međutim, zbog sudskog spora između države i jedne porodice, koji traje već 16 godina, pećina je trenutno na osnovu odluke inspektora zaštite životne sredine zatvorena kako bi se sprečilo njeno propadanje do rešavanja spora“, objašnjava Ilić.

On dodaje da Turistička organizacija Kučevo i lokalna samouprava intenzivno rade na rešenju ovog problema, da su u kontaktu sa tom porodicom i predstavnicima države i da se traži način na koji će da se prekine sudski spor. Rešenje ovog problema očekuje se uskoro, nadaju se iz Turističke organizacije Kučevo, a to je za naš portal potvrdio i prvi čovek ove opštine, Ivan Rajičić.

„Pećina Ceremošnja trenutno ne radi zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa, ali smo na dobrom putu da to rešimo sa republičkim pravobraniocem i sa vlasnikom tog imanja. Verujemo da će od proleća turisti ponovo moći da obilaze ovu pećinu“, rekao je Rajičić.

Ivan Rajičić

U međuvremenu, turisti obilaze uglavnom pećinu Ravništarku, na nekoliko kilometara od Ceremošnje, i koja ima status zaštićenog prirodnog dobra, a Turistička organizacija Kučevo je određena za njenog upravljača.

Unutrašnjost pećine Ravništarka

Treća pećina, Dubočka, zapravo je prva na području ove opštine proglašena za zaštićeno dobro i to druge kategorije, još pedesetih godina prošlog veka. Upravljač pećine bila je Republika Srbija sve do februara ove godine kada je poverena na upravljanje Udruženju građana „Dubočke staze“ koje sada organizuje obilazak pećine.

Za razliku od Ravništarke i Ceremošnje koje su potpuno uređene i bezbedne za sve kategorije turista, Dubočka pećina najviše privlači profesionalne speleologe. Naime, ona je jedna od najdužih pećina u Srbiji i još uvek nije u potpunosti istražena i uređena za posetioce, a kako se pećinski nakit nalazi u udaljenim kanalima do njih se može doći samo uz adekvatnu speleološku opremu.

Ševička pećina je takođe vrlo interesantna, ali je još uvek nedovoljno istražena. Ona još uvek nema zvaničnog upravljača i nije pripremljena za turističke posetete.

„Ona nije u zvaničnoj turističkoj ponudi opštine Kučevo jer nije pripremljena za turističke posete, ali ko želi može samoinicijativno da je poseti. Imamo u planu uređenje Ševičke pećine kako bi postala deo turističke ture koja bi obuhvatala i obilazak Dubočke pećine, zajedno sa pešačenjem od dvadesetak kilometara. To bi mogla da bude zahtevna turistička tura za one koji vole taj vid turizma“, smatradirektor TO Kučevo.

Po rečima Ivana Rajičića, razvoj turizma jeste u fokusu lokalne samouprave, a jedan od preduslova je uređenje putne infrastrukture na čemu se mnogo radilo u proteklom periodu.

„Urađeno je dosta putnih pravaca, što je važno za razvoj turizma. Najviše turista dolazi iz Rumunije i Beograda i plan nam je da privučemo još više posetilaca u našu opštinu“, kazao je Rajičić.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Pećine – (ne) istraženo blago u opštini Kučevo” koji sufinansira Opština Kučevo po osnovu Konkursa za sufininansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kučevo u 2023. godini.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

To Top