Pečurke protiv holesterola

Braničevo

Zdravlje

Pečurke protiv holesterola

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Konzumiranje samo 100 g pečuraka dnevno tokom samo jedne sedmice, snižava nivo holesterola za 12 odsto.

Nutricionisti ih nazivaju i "šumskim mesom" jer pored prijatnog ukusa i mirisa, poseduju izuzetnu biološku vrednost. Konzumiranje samo 100 g pečuraka dnevno tokom samo jedne sedmice, snižava nivo holesterola za 12 odsto, pokazale su naučne studije.

Istovremeno, grupa ispitanika koja je u istom periodu jela oko 60 grama putera dnevno, povećala je holesterol za čak 14 procenata. A kontrolna grupa koja je konzumirala istu količinu maslaca u kombinaciji sa 100 g pečuraka, smanjila je holesterol za četiri procenta.

Na osnovu tih rezultata ustanovljeno je da su gljive savršeni čistači krvi. Imaju gotovo isti kvalitet kao i životinjsko meso, sadrže čak 91 odsto vode i mnogobrojne mineralne sastojke, posebno kalijum, i nešto manje kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma.

Osim toga, bogate su biljnim vlaknima, a sadrže i vitamine B2, D i C. Međutim, biološki su posebno vredne zbog belančevina, i naročito važnih aminokiselina. Zanimljivo je da sveže pečurke poseduju dva odsto belančevina, a sušene 22 procenta, navodi se na sajtu Herbateke.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.            

To Top