petrovac-na-mlavi-porodiliste-dobilo-aparat-za-proveru-sluha-kod-beba

Petrovac

Događaji

Petrovac na Mlavi: Porodilište dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Foto: Ivan Jovanović

How Good Of A Friend Are You Really?

Odeljenju ginekologije i akušerstva u Petrovcu na Mlavi juče je uručen 27. skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba.

Odeljenju ginekologije i akušerstva u Petrovcu na Mlavi juče je uručen 27. skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba.

 

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece.

Zahvaljujući akciji Blic fondacije - “Srce za decu”, od danas svakoj bebi koja se rodi u petrovačkom porodilištu biće proveren sluh.

 

Načelnici odeljenja ginekologije i akušerstva u OB Petrovac na Mlavi, dr Danijeli Katić, donaciju je uručila naša poznata voditeljka TV emisije  "Slagalica" Marija Veljković Milovanović.

 

"Kada smo se pripremali za realizaciju devetog Teletona RTS-a posvećenog ovoj akciji, gledala sam TV priloge sa ispovestima majki čijoj su deci kasno dijagnostikovane smetnje sa sluhom.Tada sam jasnije razumela izuzetan značaj rane dijagnostike ovog zdravstvenog problema i važnost da se realizuje nacionalna humanitarna akcija "Srce za decu", namenjena ovoj preventivi. Od trenutka kada se ostvarimo kao roditelji, mi smo na oprezu. Kako vreme prolazi, sve se detaljnije bavimo određenim pitanjima dečjeg zdravlja a tome mnogo može doprineti i dostupnost adekvatnih aparata za dijagnostiku. Dragoceno je što će sada i u Srbiji već po rođenju bebe, biti moguće ustanoviti postoji li problem sa sluhom. Veliko mi je zadovoljstvo i čast što u ime RTS danas učestvujem u uručenjima ovih aparata porodilištima. Posebno me raduje što smo svi zajedno- Blic fondacija, RTS, društvneno-odgovorne kompanije i građani Srbije prikupili potrebna novčana sredstva da aparate za neonatalni skrining dobiju sva porodilišta Srbije," rekla je Veljković Milovanović.

 

 

Načelnica odeljenja ginekologije i akušerstvo dr Danijela Katić se zahvalila na donaciji.

 

”Aparat za rani skrining sluha omogućiće rano utvrđivanje problema sa sluhom kao i pravovremeno započinjanje adekvatne rehabilitacije. Zahvaljujemo se ”Blic fondaciji” na ovom vrednom i značajnom poklonu bitnom za kvalitetniji život budućih naraštaja", istakla je dr Katić.

 

 

Urednik akcije "Srce za decu" Blic fondacije, Velimir Perović, je rekao:

"Dete koje ne čuje, ne može da nauči da govori, a samim tim ne može ni da razvije inteligenciju. Samo ako se oštećenje sluha otkrije odmah po rođenju, i sa rehabilitacijom sluha krene već od prvih meseci života, dete može da pobedi ovaj hendikep i da se potpuno normalno razvija i živi. Desetine hiljada naših sugrađana je podržalo akciju "Srce za decu" slanjem sms na 2552 i telefonskim pozivima u nedavnoj emisiji "Teleton" na RTS-u, dajući značajan doprinos da rešimo jedan veliki problem i nedostatak u zdravstvenom sistemu koji se tiče zdravlja naše dece. Hvala svima koji su shvatili značaj ove akcije i pomogli nam da obezbedimo aparate za neonatalni skrining sluha za svih 56 porodilišta u Srbiji“.

 

Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorodjenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rodjenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj. S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

 

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top