petrovacki-dom-zdravlja-u-borbi-protiv-raka-grlica-materice

Petrovac

Događaji

Petrovački Dom zdravlja u borbi protiv raka grlića materice

Foto: Ivan Jovanović

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema kalendaru javnog zdravlja, od 24-og do 30-og januara, obeležava se deseta po redu Nedelja pervencije raka grlića materice

Prema kalendaru javnog zdravlja, od 24-og do 30-og januara, obeležava se deseta po redu Nedelja pervencije raka grlića materice čiji slogan glasi "Dan za zdravlje".

 


Nikoleta Ristić, portaprolka Doma zdravlja u Petrovcu na Mlavi naglasava za nas portal  da rak grlića materice, godinama unazad predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Prema posledjim podacima instituta BATUT, svake godine se u proseku registruje preko 1300 novoobolelih žena, i približno 500 umrlih. Stopa mortaliteta raste iz godine u godinu i jako je važno izneti činjenicu da je najveća stopa mortaliteta u Braničevskom okrugu. Zabrinjavajuće je to da oboljevaju žene u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena od 15-45 godina.

 

 

Većina ovih smrtnih ishoda se mogla sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se blagovremeno pristupilo njenom lečenju. Važno je istaći da se gotovo svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti, pre svega redovnim kontrolama, pregledima tzv. skriningom. Danas postoji vakcinacija koja smanjuje rizik pojave te bolesti, ali uz skrining i preglede zajedno, to je najefikasnija zaštita od raka grlića materice“ rekla je Nikoleta Ristić.

 


Iz Doma zdravlja Petrovac na Mlavi apeluju da žene redovno odlaze na ginekološke preglede, i  podsećaju da njihova Služba ginekologije radi svakog dana pre i popodne i da se žene na pregled mogu javiti i bez uputa.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top