Petrovački odbornici o rekonstrukciji objekta stare škole

Petrovac

Događaji

Petrovački odbornici o rekonstrukciji objekta stare škole

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

U Petrovcu na Mlavi juče je održana 27. sednica Skupštine opštine, a na dnevnom redu bilo je pet tačaka.

Sednica je održana po hitnom postupku zbog dve tačke dnevnog reda. Najvažnija se odnosi na predlog Odluke o davanju saglasnosti Zavičajnom muzeju opštine Petrovac na Mlavi da sa etnografskim muzejem iz Karansebeša (Rumunija) konkuriše sa projektom pod nazivom ,,Stare zgrade novi muzeji” na konkursu i da izvrši rekonstrukciju objekta.

,,U pitanju je prokogranična saradnja, a konkurišemo za 1.200.000 evra za početak rekonstrukcije stare škole. Rekonstrukcija bi obuhvatila kompletnu zgradu, krov, instalacije i ojačavanje donjeg dela. Opština bi kasnije, iz budžeta ili sredstvima Republike Srbije, finansirala dalju obnovu, te da konačno krenemo sa rekonstrukcijom stare škole. Objekat je ruglo, urušava se, a nama su potrebne prostorije za muzej, bioskop, različita udruženja i kulturna dešavanja“, objasnio je Milanče Aćimović, predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi.

Petrovački odbornici su usvojili i predlog Rešenja o prenosu prava korišćenja na nepokretnosti u javnoj svojini opštine Petrovac na Mlavi.

,,Da bi Zavičajni muzej mogao da bude partner u projektu, morali smo da prenesemo pravo korišćenja. Procedura je takva da muzej mora biti korisnik“, dodao je Aćimović.

Na dnevnom redu bio je i izveštaj o izvršenju odluke o budžetu opštine Petrovac na Mlavi za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine.

,,Budžet je ostvaren više od 80 odsto, što znači da smo ispunili sve obaveze i nismo preneli dugovanja u narednu godinu“, kazao je Aćimović.

Petrovački odbornici usvojili su predlog Odluke o pristupanju promeni Statuta opštine i obrazovanju komisije za izradu nacrta.

,,Statut se usaglašava sa Zakonom o vojsci, te je takva procedura. Nakon toga biće organizovana javna rasprava“, kazao je Aćimović.

Peta tačka dnevnog reda odnosila se na tekuća i odbornička pitanja, koja su se najviše ticala rada Mesne zajednice u Rašancu i ostalim selima. Najevidentniji problem, kaže Aćimović, jeste nedostatak lekara u zdravstvenim stanicama.

Po njegovim rečima nekada je u zdravstvenim stanicama u selima radio bar po jedan lekar, a sada je problem što u Nacionalnoj službi za zapošljavanja nema lekara.

,,Rukovodstvo opštine Petrovac na Mlavi pozabaviće se tim problemom koji je veliki, pogotovo u velikim selima“, kazao je Aćimović.

To Top