plakati-ikona-pred-kojima-se-rusi-mole-u-pozarevcu

Požarevac

Kultura

Plakati ikona pred kojima se Rusi mole u Požarevcu

Foto: :E-Braničevo/ ruskidom.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Plakati ikona „Sveti zaštitnici ruske zemlje” pred posetiocima Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu.

Plakati ikona „Sveti zaštitnici ruske zemlje” pred posetiocima Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu.

 

     

Izložba „Sveti zaštitnici zemlje ruske” predstavlja foto-reprodukcije svetih ikona, кoje se posebno poštuju i kojima su se tokom vekova molili Rusi za zaštitu svoje otadžbine.

 

 

Poštovanje ruskih svetitelja je postala duhovna osnova iz koje se rodila i razvijala nacionalna svest. Fotografije ikona su predstavljene uz odgovarajući sinopsis.

 

 

„To je samo jedno zrno izuzetnog okeana koji predstavlja pravoslavna Rusija, kao jedna civilizacija, čiji smo i mi deo. Kako je rekao veliki ruski naučnik Nikolaj Danilevski: Čovek koji iskorači iz svog civilizacijskog okvira, ne može da se pokaže, može biti samo surogat. Tako da i mi danas možemo samo da gledamo, kada vidimo te žalosne karikature koje hoće da od Srba stvore ono što nisu“, rekao je Ranko Gojković, pravoslavni publicista i prevodilac, predsednik  Udruženja „Rusko sabranje u Srbiji, otvarajući izložbu.

 

 

Gojković je govorio i o vekovnim sponama Srba i Rusa, o seobama u oba smera, istaknutim predstavnicima jednog naroda koji su stvarali, pronalazeći utočište kod drugog, bratskog naroda.

 

 

Plakati su deo kolekcije moskovskog državnog objedinjenog muzeja -nacionalnog parka „Kolomensko-Izmajlovo-Ljefortovo- Ljublino”.

 

Izložbu su priredili Narodni muzej Požarevac i Srpsko-rusko bratstvo „Aleksandar Nevski” – kozački hutor Nikolaevski.

 

.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top