Plaketa „Žanka Stokić“ pripala glumici Aleksandri Janković

Kučevo

Kultura

Plaketa „Žanka Stokić“ pripala glumici Aleksandri Janković

Foto: CzK Kučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Nagrada joj je dodeljena za ulogu Abbi u predstavi „Sudnji dan“, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Udruženje građana „Žanka Stokić“ već 18 godina organizuje pozorišne svečanosti „Žanki u čast“, festival  malih pozorišnih formi koji neguje tradicionalan pristup pozorištu, a na kome se dodeljuje nagrada za najbolje glumačko ostvarenje. Ove svečanosti doprinose i da se sačuva od zaborava lik i delo jedne od najvećih srpskih glumica 20 veka - Živane Žanke Stokić.

Umetnički savet je radio u sastavu: Ljiljana Jović, istoričarka umetnosti, Bojan Veljković, master primenjeni umetnik, i Aleksandar Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti.

„Aleksandra Janković ulogom Abbi u duo drami „Sudnji dan“, uzbudljivom psihološkom komadu o rodnom  duelu između ljudi koji postepeno otkrivaju sve ranjive i mračne strane svojih bića i njihov odnos, njihove dileme i čežnje, strahove i tajne, skrivene u najdubljim slojevima njihove duše, na sceni je dočarala svojim glumačkim bravurama kompleksnost svih izbora koje nam život donosi kao i njihove posledice. Ulogom  jake, liberalne i emancipovane žene, elokvetne i izrazito dominantne  ali u isto vreme usamljene , koja između ljubavi i karijere bira karijeru, objedinila je i na izgled sa lakoćom na scenu donela dualizam koju svako od nas u sebi ima i sa kojim se većina teško nosi. Aleksandra Janković uverljivo je dočarala širok dijapazon karakternih crta i emocija ovog upečatljivog lika. Sa lakoćom, kroz čitav komad svojom snagom i glumačkom ubedljivošću plenila je pozornicom“, obrazložila je odluku Umetničkog saveta Festivala Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova i predsednica Organizacionog odbora manifestacije.

Plaketa „Žanka Stokić“ za najbolje glumačko ostvarenje 18.pozorišnih svečanosti „Žanki u čast“ biće uručena glumici Aleksandri Janković u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. O tačnom datumu javnost će biti blagovremeno obaveštena.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top