PO KIŠI I NA TROPSKIM TEMPERATURAMA: Remontna sezona bez predaha

Kostolac

Privreda

PO KIŠI I NA TROPSKIM TEMPERATURAMA: Remontna sezona bez predaha

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ovogodišnji remonti osnovne rudarske mehanizacije na Površinskom kopu „Drmno“ protiču u znaku aktuelne epidemiološke situacije dodatno otežane meteorološkim uslovima, ali to nije ozbiljnije uticalo na obim izvedenih radova i zadate rokove.

Iako je tokom proleća bilo dosta padavina, a potom je usledilo toplo leto sa visokim temperaturama koje su otežale rad izvođačima radova i zaposlenima iz službi održavanja, remonti rudarske mehanizacije i opreme na Površinskom kopu „Drmno“ odvijali su se u kontinuitetu i bez predaha.

Po rečima Zorana Stojkovića, upravnika Sektora mašinskog održavanja, remontna sezona počela je sredinom marta radovima na četvrtom sistemu. Krajem aprila do sredine maja radilo se na opravci prvog BTO sistema nakon čega je usledio remont ugljenog sistema kao najvažnija akcija u smislu podizanja pogonske spremnosti ovih mašina.

„Jun je bio rezervisan za remont trećeg jalovinskog sistema, a potom smo krenuli u opravku petog sistema. Avgust i prva polovina septembra bili su rezervisani za remont petog jalovinskog sistema, koji se sastoji od bagera „SRs 2000“, pogonskih stanica, transportnog sistema „B-2000“ i odlagača. Najviše posla bilo je na bageru „SRs 2000“ sa internom oznakom dva. Remont ovog sistema trajao je nešto duže nego inače, jer je zamenjen ležaj okreta gornje gradnje bagera, posle 25 godina rada i jedne reparature“, kazao  je Stojković.

 

Zoran Stojković, upravnik Sektora mašinskog održavanja

On objašnjava da nakon toga sledi remont drugog jalovinskog sistema, a težište aktivnosti na tom sistemu biće na pregledu i kontroli centralnog ležaja okreta gornje gradnje bagera i eventualnoj sanaciji uočenih nedostataka. Na bageru „SRs 2000“ planirana je zamena reduktora radnog kopanja.

„Predstoji nam druga etapa poslova na prvom sistemu, ono što smo morali s proleća da odložimo zbog kratkih rokova i preobimnih radova. Nadamo se da ćemo to u novembru okončati“, najavio je Stojković.

Ovogodišnju remontnu sezonu značajno je otežala epidemiološka situacija izazvana virusom kovid 19, jer je određen broj radnika različite struke zaražen ili u izolaciji.

„Kadrovi su stalni problem, u nedostatku smo oko 150 radnika prevashodno sa ozbljnim iskustvom i veštinama. Nadoknađuje se nešto preko izdvojenih preduzeća kako bi sistem bio stabilan i kako bismo ostvarili zadatke koji su veoma složeni“, rekao je Stojković i zahvalio se svim radnicima koji su tokom remonta radili posvećeno i bez predaha, po kiši i na tropskim temperaturama, u režimu produžnog rada.

To Top