Počela obuka za lične pratioce

Požarevac

Društvo

Počela obuka za lične pratioce

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za medije povodom početka trodnevne obuke za pružanje usluge lični pratilac deteta.

Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti ističe da grad Požarevac preko javne nabavke finansira ovaj projekat, a da je broj ličnih pratioca 44.

,,Usluga se pruža, kako na teritoriji Požarevca, tako i za našu decu koja su na školovanju u Beogradu. Važno je napomenuti da je obuhvaćeno sedam objekata predškolskih ustanova, sedam osnovnih škola na našoj teritoriji i dve osnovne škole u Beogradu. Ovim projektom se finansira i prevoz do tih ustanova. Mi imamo novih pet zahteva za korišćenje ove usluge, što znači da će od septembra taj broj biti povećan na 49“, rekao je Krstić.

 

Dejan Krstić i Jasmina Turudić

Jasmina Turudić, rukovodilac projekta i predsednica udruženja ,,Veritas“, naglašava da je ova edukacija jako važna, jer se kroz obuku dobijaju potencijalni lični pratioci.

,,Na taj način podižemo i kapacitet udruženja i stvaramo mogućnost izbora kandidata adekvatnog za svako dete. Moramo da vodimo računa koje karakteristike ima lični pratilac, kako bi ga spojili sa detetom“, rekla je Turudić.

Ona podseća da grad raspisuje javni konkurs za pružanje ove usluge, a u okviru perioda januar – 31. avgust odvojeno je 25 miliona dinara. U okviru usluge se finansira direktno rad ličnih pratioca, pratećih stručnih radnika i koordinatora, prevoz i druge potrebe.

,,Kod Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja smo konkurisali i imamo dobre predispozicije da u narednom periodu dobijemo i licencu za obavljanje ove usluge. Ovaj period u protekle četiri godine je period ispitivanja koliko je potreba za tim prisutna, podignuti su kapaciteti na nivou grada, obučeni su ljudi“, naglašava ona.

Lični pratilac je usluga socijalne zaštite i podrazumeva podršku detetu u kretanju, hranjenju, održavanju lične higijene, oblačenju i komunikaciji sa drugima, a pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu.

To Top