Počela “Prva kolonija pletilja” u Kučevu

Kučevo

Događaji

Počela “Prva kolonija pletilja” u Kučevu

Foto: NALED

How Good Of A Friend Are You Really?

Smotra “Homoljski motivi” koja je godinama negovana i sačuvana od zaborava je inspiracija “Prve kolonije pletilja” u Kučevu koja je počela juče. Ovom događaju prisustvovala je ministarka kulture, Maja Gojković.

Manifestaciju je organizovalo udruženje Etno mreža, u partnerstvu sa NALED–om i Coca Cola HBC Srbija, a podršku upošljavanju žena na selu, kroz izradu poslovnih i diplomatskih poklona iz Srbije, daje Ministarstvo kulture i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Kulturno nasleđe nije samo lepota naših prostora već se pokazalo i kao važno u nastojanjima da zaposlimo mnoge žene koje se bave izradom rukotvorina, a koje na taj način mogu da zarade i doprinesu poboljšanju kako svog, tako i života svojih porodica, rekla je ministarka kulture Maja Gojković i najavila da će uskoro biti raspisan novi konkurs u ovoj oblasti za koji je opredeljeno devet miliona dinara.

Violeta Jovanović (levo) i Maja Gojković 

Kolonija je posvećena tehnici pletenja motiva sa rukavica i čarapa iz ovog kraja, i na tom zahtevnom zadatku u koloniji su se okupile najbolje pletilje iz Leskovca, Pančeva, Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Knjaževca, Velikog Gradišta, Kladova, Valjeva i Loznice.

Koloniju organizujemo u slavu važnih jubileja koji čuvaju naše nasleđe – 55. “Homoljski motivi, manifestacija koja slavi nasleđe Homolja, i 20. kolonija Etno mreže, koja ove godine obeležava 20 godina od osnivanja u Novom Sadu uz podršku USAID-a”, rekla je Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED–a.

Ona je istakla značaj podrške negovanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i tradicionalnih znanja koje treba očuvati i preneti narednim generacijama.

Konkretan mehanizam za čuvanje i prenošenje znanja su i kolonije u tradicionalnim tehnikama koje organizujemo kao redovnu aktivnost koja okuplja stručne predavače i etnologe i vrsne članice zanatskih udruženja širom Srbije koje imaju priliku da u kolonijama unaprede veštine ili steknu nova znanja za dalji rad”, dodala je Jovanović.

Koloniju su prvog dana posetile predstavnice diplomatske zajednice u Srbiji koje su imale priliku da razgovaraju sa ženama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine, te da se upoznaju sa turističkim potencijalom i prirodnim lepotama ovog kraja. Delegacija je svedočila igrama na štulama i spletu vlaških igara.

U srži Homoljskih motiva nalazi se očuvanje i prenošenje bogatog kulturnog nasleđa, rekao je predsednik opštine  Kučevo, Ivan Rajičić.

Kao ponosni član lokalne zajednice u Kučevu,  koja je dom naše gazirane vode Rosa Homolje, podržavamo vredne žene koje čuvaju tradiciju pletenja. Nadam se da će Kučevo nastaviti da privlači više ljudi, koji ovde mogu doživeti predivnu prirodu i toplo gostoprimstvo”, zaključio je generalni direktor Coca Cola HBC Svetoslav Atanasov.

Svetislav Atanasov 

To Top