Počela restauracija česme u Laznici

Žagubica

Događaji

Počela restauracija česme u Laznici

Foto: zagubica.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Radovi na kaptaži biće okončani do kraja meseca, nakon čega završnicu preuzimaju ekipe Regioanlnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pored sedam zaštićenih spomenika prirode u Homolju, brojni su i kulturno istorijski spomenici koji svedoče o davnim vremenima i važnim događajima. 

Neki od njih će u narednom periodu biti obnovljeni, u saradnji lokalne samouprave i regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, čiji su predstavnici ovih dana obišli početak restauracije spomen česme borcima palim u toku I i II Svetskog rata u naselju Laznica.

Završetak trenutnih radova na kaptaži,  koje izvodi JP ‘’Belosavac”’, a za koje je projekat uradilo JP za prostorno planiranje i razvoj opštine Žagubica, očekuje se do kraja marta, a onda će, u nameri da česmu vrate u prvobitno stanje, radove nastaviti glavni izvođač projekta – Zavod za zaštitu spomenika kulture. 

Podsećamo, ta ustanova je sredstva za obnovu česme obezbedila na osnovu poziva Ministarstva za rad, odnosno Sektora boračko – invalidske zaštite za radove na vojnim memorijalima.  

Ova česma, kao  važan Kulturno istorijski spomenik, podignuta je odmah posle Drugog svetskog rata, 1946. godine u znak sećanja na borce pale u ratovima.

Pored ove, još jedna od veoma važnih istorijskih znamenitosti  naselja Laznica je i spomen kuća Narodnog heroja Jovana Šerbanovića, čije bi oživljavanje takođe bilo od izuzetnog značaja

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top