Počelo košenje ambrozije u Požarevcu

Požarevac

Zdravlje

Počelo košenje ambrozije u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Prvi otkosi ove alergene biljke „pali“ su kod zabelske obilaznice.

 Po rečima  Dejana Rakića, predsednika Štaba za sistematsko suzbijanje ambrozije grada Požarevca, ova lokacija je izabrana kako bi se pokazalo Požarevljanima kako je ambrozija opasan protivnik.

 „Inženjeri poljoprivrede smatraju da je neuništiva i to iz dva razloga. Ima seme koje može da sačuva klijavost u zemljištu i posle 40 godina i da nikne kada se za to steknu povoljni uslovi. Ova lokacija je pravi primer za to. Nakon radova stvoreni su uslovi za klijanje semena ambrozije. S druge strane, jedna biljka može dati 62 hiljade semenki sa odličnom klijavošću. Razmnožava se geografskom progresijom“, rekao je Rakić.

 

Dejan Rakić, predsednik Štaba a sistematsko suzbijanje ambrozije

Po njegovim rečima ambrozija je štetna zbog svog polena. To je obična jednogodišnja korovska bilja. Raste do dva metara u visinu, listovi su režnjeviti perasto deljeni, obrasli gustim dlačicama, koje je štite od svih vremenskih prilika. Otporna je na sušu. Tokom suše u jarim usevima izraste iznad njih. Dosta je otporna i na pesticide, koji su nažalost i veoma toksični.

Po Rakićevim rečima alergijske kijavice su veoma opasne, neophodno je da se ode kod lekara, jer mogu da pređu u alergijsku astmu.

Poslednji izveštaj Zavoda za javno zdravlje Požarevac pogledajte OVDE.

 Grad je i ove godine izdvojio pet miliona, dok drugi gradovi, kako ističe Rakić,  ne izdvajaju ništa ili vrlo malo. Tokom kampanje biće pokošeno oko 100 hektara ambrozije, 60 hektara u Požarevcu i 40 u Gradskoj opštini Kostolac. Obično se košenje ambrozije obavlja do 15. avgusta, kada je maksimalna polinacija (proces kojim se polen prenosi kod biljaka, radi reprodukcije), međutim, ove godine zbog kiša puno cvetanje ove biljke očekuje se oko 10 septembra.

Počelo košenje ambrozije

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top